DOCTORITA ANA METOCLOPRAMID , comprimate
metoclopramidum
Prezentare farmaceutică: Comprimate conţinând metoclopramidă clorhidr. 10 mg (flac. cu 40 buc.); soluţie apoasă pentru uz intern (la copii) conţinând metoclopramidă clorhidr. 0,665%, respectiv 1 mg/3 picături (flac. cu 20 ml); supozitoare conţinând metoclopramidă clorhidr. 20 mg (cutie cu 6 buc.); fiole a 2 ml soluţie apoasă injectabilă, conţinând metoclopramidă clorhidr. 10 mg (cutie cu 5 şi 25 buc.).
Acţiune terapeutică: Antivomitiv prin acţiune centrală, creşte tonusul sfincterului inferior al esofagului, favorizează golirea stomacului prin stimularea peristaltismului gastric şi relaxarea sfincterului piloric; i se atribuie un efect de normalizare a funcţiilor motorii şi secretorii ale tubului digestiv, prin mecanism central.
Indicaţii: Greaţă şi vomă (postoperator, în cadrul bolii de iradiaţie, provocate de medicamente), sughiţ, esofagită de reflux, stază gastrică, dispepsie, flatulenţă, migrene; pentru uşurarea tubajului duodenal şi pentru examenul radiologic gastrointestinal.
Mod de administrare: Adulţi, oral 1/2-1 comprimat sau 15-30 picături (5-10 mg) de 3 ori pe zi (înainte de mese); rectal un supozitor (20 mg) de 2-3 ori pe zi; în situaţiile acute se injectează intramuscular sau intravenos o fiolă (10 mg), repetând la nevoie. Copii: 1/2 din doza adultului; sugari: 0,5 mg/kg corp şi zi (fracţionat).
Reacţii adverse: Uneori constipaţie sau diaree, nelinişte, oboseală; rareori diaree, scăderea libidoului, ginecomastie, lactaţie (prin hiperprolactinemie); dozele mari pot provoca somnolenţă şi tulburări extrapiramidale discrete (mai ales spasme musculare, la copii); rareori, la nou-născut, methemoglobinemie.
Varsaturile reprezinta actul prin care continutul stomacului este aruncat afara, prin gura, in mod violent. Ele apar frecvent la copii si au caracteristici diferite fata de regurgitatiile specifice bebelusilor. Nu sunt o afectiune medicala propriu-zisa, dar poate reprezenta simptomul unor boli destul de grave care necesita ingrijire medicala de urgenta. Afla cand anume este in pericol copilul tau atunci cand vomita!
Voi incerca pentru voi sa scriu acum in timpul liber pe care il am ca sa va fie voua,tuturor copiilor,bine.Acum voi scrie despre diferite boli si voi incerca sa scriu si medicamentele bune de luat in cazul acelei boli.Iubesc foarte mult copii si de acea sscriu informatii despre diferite bolli ,iar in fiecare an doneaz asociatiei SALVATI COPII ,bani cat pot oferi eu,caci am si eu copii iar viata de zi cu zi este foarte grea.Va multumesc ca m-ati ascultat ,iarb acum voi incepe sa scriu informatii.
Buna ziua sunt doctorita Stamate Ana de la spitalul de copii SF.Maria si am scris pe acest site deoarece stiu ca intra multi copii si de aceea va rog copii daca aveti vreo problema cu vreo boala sa le spuneti parintilor de acest site ca sa intre pe el si sa citeasca sfaturi adevarate .Va multumesc!Parintii vostri sa aiba incredere in mine caci nu-i voi dezamagi .Am 47 de ani si sunt mama a 3 copii.Lucrez ca doctorita la spitalul de copii Sf Maria si,stiind ca multi copii intra pe acest site m-am gandit sa scriu aici informatii adevarate despre boli pt ca parintii sa stie despre ce este vorba in legatura cu boala si sa nu se sperie.
La om apare o influenză severă, cu simptome relativ specifice - febră mare - tuse - dureri de gât - dureri musculare - conjunctivită - în cazuri grave penumonie cu insuficiență respiratorie acută
CONSTIPATIA Constipatia apare cand scaunul devine tare si greu de vehiculat. Unii parinti sunt foarte atenti la miscarile intestinale ale copiilor lor. Frecventa miscarilor intestinale nu este la fel de importanta cum este daca copilul poate avea scaun cu usurinta sau nu. Copilul nu este constipat daca scaunul se elimina usor, chiar daca au trecut cateva zile de la ultimul scaun. Un nou nascut poate elimina pana la 4-5 scaune moi pe zi sau doar unul pe zi.
Copii alaptati la san pot avea scaune dese, chiar cate un scaun la fiecare alaptare. Pe masura ce copilul creste, numarul scaunelor zilnice scade, la fel ca si volumul scaunului. Frecventa scaunelor difera de la copil la copil. Un copil de 3 ani poate avea un scaun pe zi sau poate avea 3 scaune pe saptamana. Constipatia poate aparea cand copilul este trecut de la alaptarea la san, mai ales in primele 2-3 saptamani.
S-ar putea sa fie nevoie de a adauga mai multa apa la formula de alaptare a copilului pentru a inlatura constipatia. Multi copii devin constipati pe parcurs. Aceasta nu este de durata si nu cauzeaza probleme pe termen lung. Tratamentul la domiciliu este de multe ori tot ceea ce este nevoie pentru a scapa de constipatie.
Eliminarea mai mult de 3 scaune apoase, moi intr-o zi se numeste diaree acuta. Eliminarea a doar 2 scaune moi intr-o zi si reluarea ulterioara a tranzitului normal reprezinta o problema comuna si nu impune necesitatea administrarii vreunui tratament.
Diareea acuta poate fi un semn al altei afectiuni si trebuie abordata cu seriozitate. Pacientii cu diaree pot pierde mari cantitati lichidiene prin intermediul scaunelor apoase repetate ceea ce poate duce in scurt timp la deshidratare cu tulburarea homeostaziei - echilibrul necesar functionarii normale a organismului.
Deshidratarea are implicatii serioase iar gravitatea sa atinge cote maxime la copii mici si batrani, situatii in care poate provoca serioase tulburari.
Diareea este o afectiune sau un simptom ce poate aparea la orice varsta. La persoanele adulte aceasta apare in medie de circa 4 ori pe an.
CIORAPII VOR TREBUI SCHIMBATI CAT MAI DES , PREFERABIL CHIAR ZILNIC IN TIMPUL CALDUROS , IAR BAIA ZILNICA A PICIOARELOR TREBUIE S FIE URMATA OBLIGATORIU DE SCHIMBAREA CIORAPILOR.
O INCALTAMINTE COMODA, CONFORTABILA , ASIGURA INTOTDEAUNA O SENZATIE PLACUTA LA MERS ; DACA DIN CONTRA , INCALTAMINTEA NU ESTE LEJERA SI COMODA ,SENZATIA DE DISCONFORT VA PUNE O AMPRENTA SEVERA PE TOATA ACTIVITATEA ZILNICA A TANARULUI .
IN SCHIMBUL , LOR MASURILE INDIVIDUALE DE IGIENA REUSESC SA CONFERE STAREA DE SANATATE FIZICA SI PSIHICA A COPILULUI
IN TOATE PERIOADELE EVOLUTIEI SALE . DAR ODATA CU INTRAREA SA IN PRIMA COLECTIVITATE – CRESA, APOI GRADINITA SI SCOALA – COPILUL INTRA SUB INFLUENTA ALTOR MASURI IGIENICE , DE ASTDATA CARE NU SE ADRESEAZANUMAI INDIVIDULUI, CI INTREGIII COLECTIVITATI.
EDUCATIA SANITARA DIN FAMILIE, CONTINUATA DE CADRELE DIDACTICE DIN SCOALA, SI DE CELE MEDICO –SANITARE DIN COLECTIVITATE , ESTE IN MASURA SA DETERMINE CLIMATUL OPTIM SI MAI ALES SANATOS IN CARE-SI DESFASOARA ACTIVITATEA GRUPURI DE COPII , DE DIFERITE VARSTE, CU DIFERITE PREOCUPARI SI CU NUMEROASELE PROBLEME MEDICALE INDIVIDUAL PE CARE LE RIDICA UNII DINTRE MEMBRII ACESTOR COLECTIVITATI.
Copiii sunt mai predispusi decat adultii sa faca infectii digestive cu E coli O157:H7 (E. coli enterohemoragic). Cei mai multi oameni cu infectie vor avea urmatoarele simptome:
- crampe severe la stomac si abdomen sensibil
- diaree apoasa initial care poate deveni in evolutie sanguinolenta
- greata si varsaturi.
Unele persoane care au infectie cu bacteria E. Coli pot sa nu aiba nici un simptom. Ei pot raspandi infectia fara sa fie constienti de acest lucru. Sunt multe alte afectiuni care au simptome asemanatoare cu cele ale infectiei cu E. coli. Diagnosticul infectiei cu E coli poate fi dificil pentru ca cele mai multe infectii bacteriene cu E. coli care produc diaree sunt insotite de febra mare. Daca febra este de intensitate medie sau este absenta, medicul poate suspecta ca o alta bacterie a produs simptomatologia.
Diareea sanguinolenta este obisnuita in cazurile confirmate de infectie cu E. coli dar bacteria poate produce si diaree nesanguinolenta.
Simptomatologia obisnuita a infectiei cu E. coli se termina dupa aproximativ o saptamana fara alte complicatii. Oricum, probleme hematologice grave si probleme renale pot sa apara la 2-14 zile dupa aparitia diareei. Aceste probleme pot determina insuficienta renala si uneori alterarea starii de sanatate pe termen lung sau moarte la unii copii si varstnici.
InvestigatiiSus Evaluarea medicala in diareea cauzata de E coli O157:H7 incepe in mod obisnuit cu examenul clinic general si istoricul medical.
In timpul cand se efectueaza istoricul medical, doctorul va pune intrebari precum:
- cand a inceput diareea, cat timp a trecut de la ultimul scaun si cat de frecvente sunt crampele abdominale?
- este prezent sangele in scaun, iar daca este in ce cantitate este prezent?
- daca pacientul a prezentat frisoane sau febra?
- daca pacientul a avut crampe abdominale, greata sau varsaturi?
- daca pacientul se simte obosit sau este irascibil?
- daca pacientul se simte slabit sau ametit?
Infectiile cu E. coli se preteaza usor la confuzii cu alte afectiuni cu simptome similare precum bolile infectioase. Medicul poate banui o persoana de infectie cu E. coli daca a fost expusa la bacterie.
In timpul efectuarii istoricului medical, medicul poate intreba:
- daca persoana a stat intr-un centru de ingrjiri de zi, daca a fost la scoala, daca a fost intr-un sanatoriu particular sau intr-o alta institutie ce ofera ingrijiri pentru adulti
- daca a mancat recent intr-un restaurant
- daca a consumat carne insuficient preparata termic, lapte nepasteurizat sau alte produse din lapte sau a consumat sucuri nepasteurizate
- daca a avut contact cu o persoana care are sau a avut recent diaree
- daca a calatorit recent
- daca a utilizat antibiotice recent.
In timpul examenului clinic general, medicul va verifica:
- temperatura
- tensiunea arteriala si pulsul
- tegumentul pentru a vedea gradul palorii
- sensibilitatea abdominala
- rectul prin tuseu rectal pentru depistarea sangelui in scaun.
Medicul care suspecteaza infectie cu E coli va solicita coprocultura (cultura din scaun) pentru a identifica tipul de E coli responsabil de imbolnavire. Deoarece bacteria poate disparea din organism in cateva zile, un esantion din scaun trebuie prelevat cat mai curand posibil de la instalarea simptomatologiei.
Cateodata pot fi folosite si alte teste pentru depistarea bacteriei, insa acestea nu se utilizeaza in mod curent.
Daca copilul sau varstnicul sunt diagnosticati cu infectie cu E. coli, ei trebuie urmariti pentru a prevenii aparitia complicatiilor hematologice grave sau afectiunilor renale. Monitorizarea pacientilor necesita teste de sange si urina pentru a determina elementele esentiale din sange si alte lichide din organism.
TratamentSus Tratamentul infectiei cu E coli O157:H7 implica in principal tratamentul complicatiilor, in special deshidratarea cauzata de diaree.
Daca apar simptome datorate alterarilor hematologice severe si disfunctiilor renale, precum anemia sau insuficienta renala, tratamentul trebuie sa includa:
- reechilibrarea atenta a tulburarilor hidroelectrolitice
- dializa, pentru a filtra reziduurile din sange; unele persoane cu insuficienta renala datorata infectiei cu E. coli necesita dializa
- transfuzia de sange, care trateaza anemia prin introducerea unor hematii fapt ce imbunatateste oxigenarea.
Tratament medicamentos
Majoritatea adultilor fara alte probleme medicale care fac infectie cu E. coli se vindeca in 5-10 zile fara tratament medicamentos. Antibioticele nu sunt de obicei recomandate. Medicul trebuie anuntat daca o persoana considera ca are infectie cu E. coli si face tratament cu antibiotice.
Medicamentele antidiareice eliberate cu sau fara reteta nu se utilizeaza pentru tratarea infectiei cu E coli. Multe antidiareice incetinesc tranzitul intestinal ceea ce determina stationarea mancarii si rezidiurilor alimentare in intestin. Aceasta permite ca din intestin sa se absoarba mai multe toxine produse de E coli datorita incetinirii tranzitului intestinal, crescand astfel riscul complicatiilor precum tulburarile hematologice severe sau alterarea functiei renale.
Trebuie evitate urmatoarele medicamente antidiareice eliberate fara prescriptie medicala daca o persoana banuieste ca are infectie cu E. coli:
- produse care contin loperamid hydroclorid; acestea includ Imodium, Imodium A-D, Maalox Antidiareic, Kaopectate II. Nota: Maalox si Kaopectate II sunt comercializate sub diferite denumiri. Doar cele care au in componenta loperamid trebuie evitate.
- produse care contin salicilati: aceste includ Pepto-Bismol si produse similare antidiareice pa baza de bismut, aspirina si ibuprofen (Advil); salicilatii pot creste sangerarea la nivelul intestinului.
De retinut!
Medicamentele antidiareice eliberate pe baza de reteta pot fi daunatoare persoanelor care au infectie cu E coli. Medicul poate sa prescrie unul dintre aceste medicamente daca nu stie ca diareea este datorata infectiei cu E coli. Bolnavul trebuie sa discute cu medicul despre simptomele sale. Schimbul de informatii este important pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Trebuie evitate urmatoarele medicamente antidiareice eliberate pe baza de reteta atunci cand se suspecteaza o infectie cu E. coli:
- difenoxin hydroclorid cu sulfat de atropana (Motofen)
- difenoxylat hydroclorid cu sulfat de atropana (Lomotil)
- loperamid hydroclorid (Imodium).
Tratament ambulator (la domiciliu)
Tratamentul la domiciliu al infectiei cu E. coli O157:H7 consta in mentinerea confortului individual si prevenirea raspandirii bacteriei. Pentru a impiedica infectarea trebuie luate masuri de preventie. Atunci cand o persoana crede ca ea sau un apropiat al ei are infectie cu E coli trebuie sa anunte de urgenta medicul. Simptomele diareei nu trebuie tratate cu medicamente eliberate sau nu pe baza de reteta.
Nu trebuie folosite medicamente eliberate sau nu pe baza de reteta daca o persoana are diaree sau diaree sanguinolenta cauzata probabil de infectia cu E. coli. Aceste medicamente includ Imodium, Maalox antidiareic sau Kaopectat II. Nu trebuie luate alte medicamente de catre o persoana care s-a insanatosit de curand.
Pentru a preveni deshidratarea si a inlocui lichidele pierdute de organism se recomanda sa se bea putina apa des sau alte bauturi rehidratante. Pentru ca deshidtratarea este mai periculoasa la copil, medicul trebuie anuntat daca parintii cred ca acesta este deshidratat. Stomacul nu poate face fata unei cantitati prea mari de lichide administrate dintr-o data. Cand apar semne moderate de deshidratare precum urmatoarele, trebuie anuntat medicul:
- uscaciunea gurii
- ochi care nu pot lacrima
- urina putina si concentrata (maronie)
- ameteli.
In special la copii si la adultii peste 65 ani trebuie sa se acorde atentie marita la problemele bolilor de sange si renale precum febra, slabiciunea, paloarea tegumentelor, emisiune redusa de urina. Daca unul din aceste simptome apar trebuie anuntat imediat doctorul.
ProfilaxieSus Prevenirea raspandirii infectiei prin contaminarea apei si alimentelor
Infectia digestivacu E coli prin contaminare de la apa si alimente poate fi prevenita prin respectarea unor masuri de igiena si de manipulare a alimentelor.
Fierberea carnii se face pana la cel putin 71 grade C. Carnea trebuie fiarta pana pierde toata culoarea roza, dar nu trebuie sa ne bazam numai pe culoare pentru a sti daca este gatita. Verificati temperatura cu un termometru de carne. Despicati la restaurant si acasa hamburgerii pentru a va asigura ca au fost gatiti complet. Sosul trebuie sa fie clar sau galbui, fara urme roze. Nu mancati niciodata carnea cruda sau insuficient fiarta.
Cand preparam mancarea:
- spalarea mainilor chiar cu apa fiarta si sapun in special dupa ce s-a manipulat carne cruda
- totdeauna se spala ustensilele de bucatarie, marginile taietoare, vasele, masa de preparare, vasele de gatit capacele, cu apa fiarta si detergent, imediat ce ele au venit in contact cu carnea cruda; nu se pune carnea fiarta inapoi pe farfuria pe care a fost carnea cruda pana ce nu se spala cu apa fiarta, detergent si se usuca
- se foloseste masa de taiat carnea cruda separat de masa pentru alte alimente
- se pastreaza separat carnea cruda de animale, pasari, fructe de mare, fata de vegetale, fructe, paine si alte alimente care au fost preparate pentru mancat
- se foloseste numai lapte, produse din lapte, sucuri ambalate, pasteurizate; la aceste produse se verifica eticheta "pasteurizat"; produsele facute din concentrate sunt asimilate celor pasteurizate
- se recomanda numai apa de baut care a fost tratata (clorinata)
- calatorind in tarile in curs de dezvoltare nu se recomanda consumul de inghetata sau apa fara analiza (eticheta); toata apa de consum trebuie sa fie fiarta sau imbuteliata
- se recomanda consumul de hrana cat mai fierbinte, evitarea fructelor si vegetalelor crude, pe care fiecare persoana trebuie sa si le decojeasca singura.
Prevenirea raspandirii infectiei de la o persoana la alta
Masuri pentru prevenirea raspandiri infectiei cu E. coli de la o persoana la alta:
- spalarea cat mai des a mainilor si totdeauna dupa scaun sau schimbarea scutecelor
- daca acasa sunt mai multe bai, persoana cu infectie sa foloseasca numai una din bai care sa fie destinata numai ei
- manipularea si indepartarea cu atentie a scutecelor murdare; daca infectia este la un copil mic se folosesc scutece de unica folosinta in locul celor clasice pana la vindecarea copilului
- adultii sa fie siguri ca dupa folosirea baii, copilul se spala amanuntit pe maini; copiii infectati cu E. coli trebuie sa evite contactul cu alti copiii in special in timpul inotului
- spalarea mainilor si pielii cu solutie dezinfectanta
- persoanele care au fost diagnosticate ca au infectie cu E. coli nu trebuie sa manipuleze mancarea ori sa munceasca in centre de zi sau alte institutii pana cand examenul bacteriologic al scaunului nu este negativ; la o persoana care a luat antibiotic examenul bacteriologic al scaunului trebuie luat la cel putin 48 de ore de la ultima doza de antibiotic
- apa din bazinul de inot tebuie clorinata.
Diareea poate fi cauzata de o problema temporara autolimitanta cum ar fi o infectie intercurenta - diareea acuta sau poate fi o problema cronica datorata unei afectiuni intestinale severe - diareea cronica.
Cateva din cauzele provocatoare de diaree ar putea fi:
- infectia bacteriana a tractului digestiv, datorita contaminarii alimentelor sau a apei potabile cu tulpini cum ar fi: Campylobacter, Salmonella, Shigella si Escherichia coli
- infectia virala; multe virusuri sunt cauzatoare de diaree: cytomegalovirus, herpes simplex virus si virusul hepatitei. Virusul cel mai frecvent implicat in producerea diareii este rotavirusul
- intoleranta alimentara. Un exemplu frecvent de intoleranta alimentara este cea la lactoza, un element glucidic din lapte
- cauzele parazitare. Parazitii sunt microorganisme ce pot contamina apa si alimentele, infectand astfel tractul digestiv. Cel mai frecvent sunt implicati paraziti ca: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica si Cryptosporidium
- reactii adverse aparute la diferite medicamente, cum ar fi antibioticele, antihipertensivele, medicamentele antiacide ce contin magneziu
- afectiuni intestinale inflamatorii, ca de exemplu colonul iritabil si alte afectiuni ce afecteaza functionalitatea normala a intestinului, etc
- cauze posibile de diaree pot fi si interventiile chirurgicale la nivelul stomacului, colecistectomia, chirurgia colonului, interventii ce pot induce tulburari in digestia alimentara
- in multe alte cazuri nu pot fi gasite cauzele provocatoare de diaree iar cautarile prea elaborate de multe ori nu isi au rostul atata timp cat afectiunea este autolimitanta.
Este cunoscuta diareea la persoanele care schimba mediul, cei ce calatoresc in special la tara si schimba astfel apa si tipul de alimentatie fiind posibila contaminarea acestora cu bacterii, virusuri sau paraziti. De asemenea calatoriile in tari subdezvoltate poate provoca aceleasi neplaceri.
SimptomeSus Diareea poate fi insoita de colici abdominale uneori chiar intense, distensie abdominala, greturi si chiar varsaturi, febra si chiar scaune cu sange in functie si de agentul cauzator.
Diareea acuta este in general cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar, fiind de cauza infectioasa. Cea cronica este cel mai frecvent determinata de o afectiune a intestinului - afectiune inflamatorie, colonul iritabil.
Consult de specialitateSus Desi diareea nu este un semn extrem grav totusi aceasta poate deveni foarte periculoasa in urmatoarele situatii:
- cand este prezenta 3 zile consecutive
- cand asociaza dureri intense abdominale si rectale, numite colici respectiv tenesme
- cand febra atinge valori de peste 38C
- cand in scaun sunt elemente patologice precum: sange, puroi, mucus,etc
- cand apar semnele de deshidratare, semne prezentate mai sus.
In toate aceste cazuri nu trebuie ezitat consultul unui medic de specialitate. Diareea poate deveni extrem de periculoasa in aceste cazuri avand in vedere dezechilibrul hidro-electrolitic si acido-bazic sever al unui copil cu o greutate de doar cateva kilograme.
DiagnosticSus - istoricul bolii si examinarea fizica completa. Doctorul va trebui sa aiba informatii complete despre alimentatia copilului si mai ales asupra eventualelor modificari in alimentatia sa survenite in ultima perioada, despre conditiile de trai, medicatie administrata, etc. Examenul fizic complet va oferi de asemenea informatii pretioase cu privire la starea bolnavului
- coprocultura este o investigatie extrem de pretioasa prin care se va putea preciza cu exactitate agentul patologic (bacterie sau parazit) si prin intermediul antibiogramei chiar sensibilitatea acestuia la un anumit antibiotic
- analizele de laborator din sangele recoltat de la bolnav pot aduce informatii utile diagnosticului si pot fi utile diagnosticului diferential
Inainte de a ne orienta diagnosticul catre o cauza infectioasa trebuie exclus cu ajutorul anamnezei o cauza uzuala a diareii cum ar fi: intoleranta la lactoza (glucid din lapte), anumiti carbohidrati, glutenul din grau si produse din acesta (paste fainoase, produse de panificatie, etc.), alte alimente ce pot da intoleranta digestiva copilului si pot avea diareea ca raspuns. Descoperirea unei astfel de intolerante implica schimbarea dietei.
Pentru a descoperii anumite leziuni cauzatoare a diareii sau pentru a putea exclude astfel de leziuni patologice poate fi utilizata in scop diagnostic sigmoidoscopia si colonoscopia.
TratamentSus In multe cazuri singurul tratament recomandat si suficient este acoperirea pierderilor lichidiene ce au dus la deshidratare.
In alte cazuri preparatele antidiareice pot stopa diareea dar acestea nu sunt recomandate in cazurile in care etiologia acestora este infectioasa. Prin acest tip de medicatie vom stoca chiar eliminarea germenului respectiv din intestin intrand astfel intr-un cerc vicios.
In cazul in care este nevoie de prescriptia si administrarea unui antibiotic si aici ne referim la diareea de etiologie infectioasa (bacteriana sau parazitara) va trebui consultat obligatoriu un medic de specialitate. Trebuie evitata administrarea empirica de antibiotice datorita riscului de a crea rezistenta si de a selecta tulpini mai periculoase ce pot genera infectii mai greu de stapanit.
Diareea de etiologie virala nu trebuie tratata cu antibiotic, aceste substante neavand efect pe virusi. Tratamentul antibiotic in aceste situatii trebuie administrat doar preventiv pentru a evita o suprainfectare bacteriana a leziunilor. In general diareea de origine virala trebuie tratata simptomatic si evitata deshidratarea, afectiunea fiind in cele mai multe cazuri autolimitanta.
PrevenireSus Prevenirea deshidratarii
Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratarii sunt mult mai grave.
Desi apa este extrem de importanta in prevenirea deshidratarii aceasta nu este adecvata pentru administrare in aceasta situatie, ea necontinand electrolitii necesari. Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvata administrarea de supa, sucuri de fructe cu continut suficient de saruri.
Exista si solutii speciale pentru administrarea in cazul deshidratarii recomandate de catre medic, solutii cu continut optim de electroliti.
ProfilaxieSus Prevenirea deshidratarii
Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratarii sunt mult mai grave.
Desi apa este extrem de importanta in prevenirea deshidratarii aceasta nu este adecvata pentru administrare in aceasta situatie, ea necontinand electrolitii necesari. Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvata administrarea de supa, sucuri de fructe cu continut suficient de saruri.
Exista si solutii speciale pentru administrarea in cazul deshidratarii recomandate de catre medic, solutii cu continut optim de electroliti.
Tipuri de alimente permise
In cazul diareii datorate intolerantei digestive, parintele trebuie sa selecteze tipurile de alimente permise copilului, pentru a nu repeta episoadele diareice sau pentru
a le limita cat mai mult. In cazul intolerantei la lactoza din lapte va trebui evitat laptele integral sau administrarea unui preparat de lapte praf fara lactoza special conceput pentru aceste situatii. Va fi aleasa o alimentatie fara grasimi, cu continut crescut de fibre vegetale si vor fi evitate excesele de dulciuri. Abaterile de la aceste principii pot agrava diareea.
Urmatoarele alimente sunt permise in alimentatia copilului cu diaree: orezul, morcovii, cartofii fierti, bananele, carnea de pui fiarta, etc. Acestea pot avea chiar un usor efect terapeutic.
Prevenirea diareii de calatorie - Pentru a evita astfel de neplaceri intr-o calatorie, va trebui acordata o atentie speciala alimentelor si prepararii lor inainte de a fi consumate. Alimentele, in special legumele si fructele, vor trebui spalate cu grija inainte de a fi consumate.
In cursul unei calatorii trebuie tinut cont de anumite reguli pentru a evita diareea de etiologie infectioasa:
- nu va fi consumata apa din sursa nesigura (nici macar pentru spalatul dintilor) si nici gheata provenita din acelasi tip de sursa
- trebuie evitat laptele nepasteurizat
- fructele si legumele, inclusiv cele din salate, trebuiesc preparate si spalate cu atentie
- nu trebuie consumata carnea si pestele incomplet preparate sau crude
- nu este recomandabil consumul alimentelor cumparate de la vanzatori ambulanti
- este permis doar consumul de sucuri sau apa imbuteliate de firme autorizate
- in calatoriile dumneavoastra este recomandabil sa detineti medicamente antidiareice si eventual antibiotice specifice pentru astfel de situatii.
De retinut!Sus - diareea este o problema frecventa si se poate rezolva si de la sine in multe cazuri
- diareea devine periculoasa cand se complica cu diferite grade de deshidratare
- cauzele diareii sunt: virale, bacteriene, parazitare, intoleranta alimentara, afectiuni intestinale
- tratamentul suficient in multe situatii este cel de acoperire a pierderilor lichidiene. In functie de cauza vor fi utilizate medicamente antidiareice sau chiar antibiotice, avand rolul de a opri diareea si respectiv de a trata cauza.
e foarte frumos episodul va rog din suflet sa dati mai muote episoadsde daca s+arb putea in fiecare yi va rog am un unch orb si eu am o problema cu un picior si de aceea daca nu puneti filmul inseamna ca nu va iubiti copii si daca aveti vreo dovada spuneti+o
buna su horiana vreau sa va spun ca mi+a venit menstruatia si vreau sa vba intreb dacxa voi fetelor aveti dati+mi o sugestie la ce fel de tamponix sa folosesc cele intervaginale sau cele extravaginale.Multummessc.Va pup dulce!
ă vezi, boierule, numai să-l iei cu binişoru, ş-ăl vezi că porneşte! Aşa-i şi calu nărăvaş!... Ia te uită mata!... Ş-ăl tragi... ş-ăl încerci, ş-ăl mai la
un patrafir. ― Vezi! Vezi! Dacă nu i-aţi întins coada, suspină întretăiat Dănuţ, abia stăpînindu-şi lacrimile. ― Ia să vezi, boierule, numai să-l iei cu binişoru, ş-ăl vezi că porneşte! Aşa-i şi calu nărăvaş!... Ia te uită mata!... Ş-ăl tragi... ş-ăl încerci, ş-ăl mai la
daca vreti sa ma cunoasteti si sa vb cu mine contactatima la numarul de telefon:0730260406,iar pe internet nu am messenger am doar internet explorer atat va pup si va urea succes !
e foarte frumos episodul va rog din suflet sa dati mai muote episoadsde daca s+arb putea in fiecare yi va rog am un unch orb si eu am o problema cu un picior si de aceea daca nu puneti filmul inseamna ca nu va iubiti copii si daca aveti vreo dovada spuneti+o
În tot timpul acesta fericitul nostru bondar nu ştia despre zbaterile savanţilor. Chiar era ignorant. Părerile savanţilor despre cît de mult se conforma el ideilor lor niciodată nu l-au împiedicat să zboare.
MORALA: să nu-ţi pese de ceea ce zic alţii, sau de ceea ce ei pun la îndoială în tine Eşti mult mai mult, şi, deci, poţi mult mai multe, chiar daca unii se înşeală, crezînd altceva !
― ...Te rog, nu te deranja, domnule Şteflea. ― Vai de mine! Scuzaţi, vă rog! Ştiţi, căldurile... 1 Ascultă, micuţul meu, trebuie să-i vorbeşti frumos, nu aşa; ţine, dă-i bomboane (fr.). Odăiţa scundă bîzîia ca un 10 mai al muştelor. Şeful gării, cu surtucul pe jumătate îmbrăcat, boxa în zadar, pe
nevăzute, cu pumnul îndărăt, gaura blestemată a celeilalte mîneci... În
sfîrşit, răzbind prin tunelul de alpaca albastră, mîna şefului se repezi
spre mîna înmănuşată a doamnei Deleanu. Cu o înclinare eroică de om
gras, sărută mănuşa. Aducîndu-şi aminte de batistă, şi-o luă de pe cap,
pudic.
Dănuţ se simţi înfrigurat, ca într-o magazie cu jucării misterioase.
Nu-şi lua ochii de lal ooping-the- loop-ul lent al benzii de hîrtie ciuruită de
pe rotiţa telegrafului... Ştia că banda aceea e tainicul funicular cu care
urcă şi coboară cuvintele de prin văzduh... şi parcă nu-i venea să
creadă.
― Vine regulat, domnule Şteflea?
― Vai de mine, coniţă, imediat! gîfîi şeful.
― Hai, Dănuţ, afară.
Pe peron aşteptau un buchet de gîşte legate, o traistă vărgată şi,
blondă, dimineaţa de vară între doi castani. ― Ia să te văd, Dănuţ.... Vai! În ce hal eşti! Costumul elegant de marinar, îmbrăcat abia de dimineaţă,
încercase naufragiul şoselei. Sandalele fumegau la fiecare mişcare de
colbăite ce erau, iar şosetele atîrnau buzate, descoperind gleznele mai
albe decît pulpele.
― Daţi-i drumul! răcni el de departe, smucind sfoara din răsputeri. Zmeul căzu în cap, Dănuţ pe spate. Între timp, unul cîte unul, apoi pîlcuri-pîlcuri, copilaşii satului îngrădiră, desculţi şi naivi, evenimentul de pe şosea. ― Lasă, boierule, că ţi-l muştruluiesc eu, îl linişti unul din ţărani, ştergîndu-i straiele de colb cu bătăi delicate, ca pe un patrafir. ― Vezi! Vezi! Dacă nu i-aţi întins coada, suspină întretăiat Dănuţ, abia stăpînindu-şi lacrimile. ― Ia să vezi, boierule, numai să-l iei cu binişoru, ş-ăl vezi că porneşte! Aşa-i şi calu nărăvaş!... Ia te uită mata!... Ş-ăl tragi... ş-ăl încerci, ş-ăl mai laşi slobod... şi iar tragi hăţu... Ian auzi! Melodică mînie de violoncele, zbîrnîitoarea vîjîia în salturile, tresăltările şi înconvoierile-ncordate ale zmeului însufleţit de viaţa vînturilor străvezii. Cozile se alintau feminin în larg, dezmierdînd puterea vînturilor. ― Hooo-pa!... Dănuţ întinse braţele pe jumătate, într-ajutor celui de sus, c-un gol
în piept şi, înfiorat, îşi feri capul. Cu o pornire de balet, fetiţele se
mlădiară lin; băieţii se-ncordară, gata să se avînte.
"As vrea sa iubesc marea, dar marea nu iubeste. As vrea sa iubesc pamantul, dar pamantul e rece si plin de intuneric. As vrea sa iubesc oamenii, dar oamenii sunt rai. As vrea sa te iubesc pe tine, dar nu stiu daca ma iubesti. Si totusi am sa iubesc tot ce e mai bun din mare, pamant si oameni, iar din tine am sa iubesc totul, pentru ca ai fost si vei ramane marea mea iubire!" Tie iti adresey asta Cosmin Cruceanu cu drag iubita ta Alexutza
ca sa votati trebuie sa va scrieti numele sus si scrieti la mesaj 1 ,2......cate voturi vreti iar eu o sa vad intrati va rog pe site+ul www.vot-public.ro si acolo putetzi vota dar va dau site+ul ca sa viyionati niste comentarii si niste videoclipuri in legatura cu rautatatea.aSTEPT SI DEFINITII DESPRE RAUTATE DAR TRIMITETI+LE PE ACEST SAIT CU VRAJI,IAR EU O SA MA UIT VA MULTUMESC MULT.vA ASATEPT NU UITATI DAU O FUMDITA
ca sa votati trebuie sa va scrieti numele sus si scrieti la mesaj 1 ,2......cate voturi vreti iar eu o sa vad intrati va rog pe site+ul www.vot-public.ro si acolo putetzi vota dar va dau site+ul ca sa viyionati niste comentarii si niste videoclipuri in legatura cu rautatatea.aSTEPT SI DEFINITII DESPRE RAUTATE DAR TRIMITETI+LE PE ACEST SAIT CU VRAJI,IAR EU O SA MA UIT VA MULTUMESC MULT.vA ASATEPT NU UITATI DAU O FUMDITA
Auzi stii ceva Addelina Lasa sa nu-i mai curga sange cuiva ca nu e bn sa fii rau in viata ila care a scris e baiat ca e varu-meu de 20 ani mai bn sa se scape cu pipi pe el decat sa ii curga asnge la o fata ca nu e bine!
good I wanted to know if you two are one and the same person or you sisters? are the hottest and I'd also like a necklace that's both beautiful ... you ... you continue success
At the end of October every year, along with the taste of apple cider and cake donuts, one night you can always hear the sounds of children laughing and shuffling along as the dried, fallen leaves crunch underneath their feet.
Along with these familiar sounds drifting on the crisp, fall air, you will see trick or treaters of all shapes, colors, and sizes.
Halloween is a fun time of year for children of all ages, but it can be even more enjoyable if it is a safe event as well. Parents or guardians should make sure their little ghosts and goblins are prepared when they go out trick or treating. Find out how you can prepare your children by reading and following the Halloween Safety Tips below:
Tip 1- Small children, of course, should be accompanied by an adult or an older child
Va multumesc ca m-ati ascultat acum trebuie sa plec din oras si staau 4 zile daca aveti nevoie de vreun text sau de vreo informatie sa-mi lasati mesaj si eu va dau informatii sau texte
In urma cu mai multi ani, chiar pina in 2000 aproximativ, se spunea că savantii in aerodinamica au calculat ca este imposibil ca un bondar sa zboare. Mai multi specialisti in domeniu nu reuseau sa explice zborul unui bondar. Unii chiar ziceau că potrivit tainelor aerodinamicii, bondarul nu ar trebui sa zboare, pentru că e prea mare pt aripile lui fragile si nu are deloc forma aerodinamica). Ei, cu timpul ştiinţa a evoluat şi a explicat tainele zborurilor unui bondar.
În tot timpul acesta fericitul nostru bondar nu ştia despre zbaterile savanţilor. Chiar era ignorant. Părerile savanţilor despre cît de mult se conforma el ideilor lor niciodată nu l-au împiedicat să zboare.
MORALA: să nu-ţi pese de ceea ce zic alţii, sau de ceea ce ei pun la îndoială în tine Eşti mult mai mult, şi, deci, poţi mult mai multe, chiar daca unii se înşeală, crezînd altceva !
P.S.1 Pentru cei ce înţeleg (Eu – nu prea ) ” Bondarii respecta absolut toate legile fizice . Problema este ca fara sa aiba notiuni de aerodinamica ( capitolul curgeri viscoase in regim turbulent ), reusesc sa integreze ecuatiile Navier-Stocks in timp real, cea ce nici un sistem mecanic nu a reusit pina acum sa o faca .”
Ads by Google
Learn Languages Online
Online language courses with real
teachers. Start learning now!
www.Myngle.com
Play Super Mario
Download Super Mario for Free.
Play Now!
GameNeto.com
Movienight tonight?
Based on your taste, we pick
the most suitable movie. For free.
www.cinekin.com
Ionel Teodoreanu La Medeleni Vol.1 - Hotarul nestatornic Partea întîi IPOTEMKIN ŞI KAMI-MURA Doi ţărani salutară cu o arhaică solemnitate pe viitorul stăpîn al
moşiei. Mişcarea vastelor pălării învălui pe Dănuţ cu epicul vînt al
gloriei. Se opri în mijlocul şoselei ca un gladiator aclamat în arenă cu
călcîiul pe trupul biruitului, avînd drept scut zmeul, drept lance sfoara
al cărei fuior îl strîngea în pumnul răpezit îndărăt.
― D-apoi nu te doboară, boierule, namila asta? întrebă unul din ţărani. ― Pe mine?! Dănuţ tocmai isprăvise clasele primare. Era licean în vacanţă. ― Mai bine hai de i-om da boierului o mînă de-ajutor să-l suie, se amestecă în vorbă celălalt ţăran, apropiindu-se de zmeu. ― Da mare-i! se minună el. Cît o fereastră boierească! Dănuţ se simţi mîndru că zmeul e al lui şi umilit că e mai mare decît el. Instinctiv ― cum ocoleşte o femeie măruntă vecinătatea celor înalte
― se îndepărtă grav, măsurînd şoseaua cu pasul. Zmeul rămase
arestat între cei doi ţărani.
― Opreşte, boierule, că nu bate vîntul dintr-acolo; întoarce-te- napoi, porunci sfătos unul dintre ei. Dănuţ se codi o clipă, cercetă zările, se încruntă cu demnitate, ca
frămîntat de socoteli adînci, de răspunderi... şi se supuse. În goana
mare trecu pe lîngă zmeul atent, şi fugi, şi fugi depănînd sfoara între
degete. În urma lui mosorul se zbătea ca un guzgan epileptic.
― Daţi-i drumul! răcni el de departe, smucind sfoara din răsputeri. Zmeul căzu în cap, Dănuţ pe spate. Între timp, unul cîte unul, apoi pîlcuri-pîlcuri, copilaşii satului îngrădiră, desculţi şi naivi, evenimentul de pe şosea. ― Lasă, boierule, că ţi-l muştruluiesc eu, îl linişti unul din ţărani, ştergîndu-i straiele de colb cu bătăi delicate, ca pe un patrafir. ― Vezi! Vezi! Dacă nu i-aţi întins coada, suspină întretăiat Dănuţ, abia stăpînindu-şi lacrimile. ― Ia să vezi, boierule, numai să-l iei cu binişoru, ş-ăl vezi că porneşte! Aşa-i şi calu nărăvaş!... Ia te uită mata!... Ş-ăl tragi... ş-ăl încerci, ş-ăl mai laşi slobod... şi iar tragi hăţu... Ian auzi! Melodică mînie de violoncele, zbîrnîitoarea vîjîia în salturile, tresăltările şi înconvoierile-ncordate ale zmeului însufleţit de viaţa vînturilor străvezii. Cozile se alintau feminin în larg, dezmierdînd puterea vînturilor. ― Hooo-pa!... Dănuţ întinse braţele pe jumătate, într-ajutor celui de sus, c-un gol
în piept şi, înfiorat, îşi feri capul. Cu o pornire de balet, fetiţele se
mlădiară lin; băieţii se-ncordară, gata să se avînte.
Ca un delfin pe valul mării zmeul se dăduse peste cap... şi mîrîind se înţepenise iar la loc, piept în piept cu-ntreg văzduhul... În urmă ondulară cozile, păstrîndu-şi graţia de stele căzătoare. ― Hăi-hăi! chiuiră copiii.
Dănuţ clipi, zîmbind.
Sfoara curgea repede spre cer. Zmeul se înălţă deasupra satului,
mai sus decît dealurile, decît soarele, decît rîndunelele. Copiii îl căutau cu mîna streaşină la ochi, cu degetul celeilalte întins.
― Uite-l, măi! izbucni un băieţel.
― Taci, măi! se răsti la el altul.
― Ci, măi? Ci?
― Sss! se-ncruntară ceilalţi.
În tăcerea din nou limpezită, cerul torcea înnăbuşit. Dănuţ pipăi sfoara ca pe tăişul unei săbii, cu vîrful vîrfului degetelor. ― Apucă zdravăn, boierule, că ţin şi eu... Dănuţ se înghesui în ţăran, apucă sfoara şi, pătruns de adîncimea bulboanei de sus, îşi trase o mînă de pe sfoară. Dibuind cu ea îndărăt, apucă braţul omului. Mîna de pe braţ strîngea din răsputeri; cea de pe sfoară, uşurel.
― Ţine bine, boierule, nu-ţi fie frică!... Pune amîndouă mînile, voiniceşte! Cu o pornire duşmănoasă, Dănuţ se opinti şi trase, încreţindu-şi
faţa. Cerul nu se desfundă... În mînile lui, atletică, sfoara vibra,
umplîndu-i muşchii de bărbăţie... Ochii îi străluciră îmbătaţi.
― De-acum poţi pleca. ― Rămîi sănătos, boierule! glumi cu seriozitate ţăranul, prefăcîndu- se că pleacă. Sfoara-i izbucni din mînă. ― Stai! Stai! Nu mă lăsa! Scapă-mă! ţipă Dănuţ, îmbrîncit, tîrît, răscolit de panica unui înec în văzduh.
― Iaca aici-s!
Din urmă răsună un trap jucăuş...
― Vă pofteşte coniţa de grabă la curte.
― De ce? se răsti Dănuţ către omul de pe bihuncă.
― Mergem la gară, boierule, că-i vremea! răspunse omul, abia
stăpînind calul. ― Feriţi, măăi! chiuiră copiii, zbughind din calea calului speriat. Colbul se luă la trîntă cu şoseaua... Hora copiilor încercui îndeaproape pe Dănuţ. ― Ce ne facem? întrebă el mîhnit, cu toată nădejdea în ţăran... Îl dăm jos? ― Mai lasă-l bădie!... Nu-l da jos, boierule! se rugară în cor copiii, cînd la ţăran, cînd la Dănuţ.
― Eu zic să-l ducem în ogradă şi să-l legăm.
― Sigur! Sigur! jubilă Dănuţ, mai-mai să sară de gîtul mîntuitorului.
În frunte cu Dănuţ, alaiul mărunţilor călăuzi pînă la poarta ogrăzii pasul înalt al zmeului... Ograda se umplu de zarvă: cînii hămăiau, slugile răsăreau din toate părţile. ― Hai, Dănuţ, hai că vine trenul, îl îndemnă din trăsură, gata de plecare, doamna Deleanu, cu mînile pe urechi. ― Stai, mamă, nu vezi că am treabă! răspunse Dănuţ, trăgînd de sfoara zmeului priponit, ca spre încercare.
― Gata, boierule! De-acuma nu mai scapă, că doar îl ţine un stejar!
― Ai isprăvit, Dănuţ?
― Bine, da` cine-l păzeşte? se îngrijoră el.
― Noi! Noi! protestă poarta înflorită cu copii.
― Ba eu! hotărî apăsat un băieţaş mai răsărit, îngroşîndu-şi glasul.
Înfruntînd dulăii, intră în ogradă şi se înfipse lîngă stejarul încolăcit de sfoara zmeului.
― Cum îţi zice ţie? îl cercetă bănuitor Dănuţ.
― A Marandei, să trăiţi, răsună marţial răspunsul.
― Şi mai cum, băietele? întrebă cu blîndeţă doamna Deleanu,
scoborînd pe scara trăsurii.
― Gheorghiţă, sărut mîna!
― Şi nu ţi-i teamă c-or să te mănînce cînii?
― Ehei!...
― Măi Gheorghiţă, să nu te mişti de-aici! porunci Dănuţ.
― Ecoutes, mon petit, il faut lui parler gentiment, pas de cette maniere; tiens, donnes-lui des bonbons. (1) ― Na... poftim, retuşă Dănuţ subt privirea doamnei Deleanu. Şi, brusc, îi întinse cutiuţa cu bomboane violete, oferindu-i
orăşeneşte. Gheorghiţă şovăi, dar îndemnul cucoanei îl hotărî. Înşfăcă
repede cutiuţa. Dănuţ rămase cu capacul, indignat şi nedumerit.
Doamna Deleanu începu să rîdă.
― Lasă, Dănuţ, dă-i şi capacul... Poftim şi dumitale pentr-un rachiu, şi-ţi mulţumesc. ― Să trăiască boierul şi să crească mare! se ploconi ţăranul. Trăsura porni. Urcîndu-se în genunchi pe pernă, cu bărbia sprijinită de poclit,
Dănuţ privi îndelung, cu melancolică invidie, pe din ce în ce micşoratul
Gheorghiţă. La fel priveau copiii, căţăraţi de-a lungul porţii, pe străjerul
stejarului cu zmeul.
Rămas stăpîn, Gheorghiţă a Marandei dezmierdă sfoara întinsă şi
sonoră ca o strună... şi nesocotind bunătăţile din pumnul închis, se
aşeză la pămînt sprijinindu-se de trunchi, îşi încrucişă braţele pe piept
şi începu să privească cerul ca un flăcău îndrăgostit.
― ...Te rog, nu te deranja, domnule Şteflea. ― Vai de mine! Scuzaţi, vă rog! Ştiţi, căldurile... 1 Ascultă, micuţul meu, trebuie să-i vorbeşti frumos, nu aşa; ţine, dă-i bomboane (fr.). Odăiţa scundă bîzîia ca un 10 mai al muştelor. Şeful gării, cu surtucul pe jumătate îmbrăcat, boxa în zadar, pe
nevăzute, cu pumnul îndărăt, gaura blestemată a celeilalte mîneci... În
sfîrşit, răzbind prin tunelul de alpaca albastră, mîna şefului se repezi
spre mîna înmănuşată a doamnei Deleanu. Cu o înclinare eroică de om
gras, sărută mănuşa. Aducîndu-şi aminte de batistă, şi-o luă de pe cap,
pudic.
Dănuţ se simţi înfrigurat, ca într-o magazie cu jucării misterioase.
Nu-şi lua ochii de lal ooping-the- loop-ul lent al benzii de hîrtie ciuruită de
pe rotiţa telegrafului... Ştia că banda aceea e tainicul funicular cu care
urcă şi coboară cuvintele de prin văzduh... şi parcă nu-i venea să
creadă.
― Vine regulat, domnule Şteflea?
― Vai de mine, coniţă, imediat! gîfîi şeful.
― Hai, Dănuţ, afară.
Pe peron aşteptau un buchet de gîşte legate, o traistă vărgată şi,
blondă, dimineaţa de vară între doi castani. ― Ia să te văd, Dănuţ.... Vai! În ce hal eşti! Costumul elegant de marinar, îmbrăcat abia de dimineaţă,
încercase naufragiul şoselei. Sandalele fumegau la fiecare mişcare de
colbăite ce erau, iar şosetele atîrnau buzate, descoperind gleznele mai
albe decît pulpele.
Doamna Deleanu se aşeză pe bancă, avîndu-l pe Dănuţ în faţă, ca o
problemă de arhitectură. Îşi ridică voaleta, îşi scoase mănuşile. Dănuţ
se simţi reconstruit.
Cochetă impertinenţă ― poruncită de năsucul cîrn copilăreşte ―
bereta albă se înclină spre ceafă, cam pe-o ureche, decoltînd fruntea în
întregime; panglicile fluturară marin; funda albastră reînflori cu ancora
pe faţă, la îmbinarea aripelor gulerului...
― Numai o mireasă-i lipseşte! se minună duios şeful gării, răsărind cu o condicuţă subţioară şi cu chipiul roş deasupra pletelor batistei. ― Vine? ― Vine. ― Dănuţ! Dănuţ! Cu resemnare satisfăcută, ca salvat de la sinucidere, Dănuţ se lăsă tras îndărăt. Zărise la orizontul vertiginos al şinelor un punct negru,
scoborînd pe scara trăsurii.
― Gheorghiţă, sărut mîna!
― Şi nu ţi-i teamă c-or să te mănînce cînii?
― Ehei!...
― Măi Gheorghiţă, să nu te mişti de-aici! porunci Dănuţ.
― Ecoutes, mon petit, il faut lui parler gentiment, pas de cette maniere; tiens, donnes-lui des bonbons. (1) ― Na... poftim, retuşă Dănuţ subt privirea doamnei Deleanu. Şi, brusc, îi întinse cutiuţa cu bomboane violete, oferindu-i
orăşeneşte. Gheorghiţă şovăi, dar îndemnul cucoanei îl hotărî. Înşfăcă
repede cutiuţa. Dănuţ rămase cu capacul, indignat şi nedumerit.
Doamna Deleanu începu să rîdă.
― Lasă, Dănuţ, dă-i şi capacul... Poftim şi dumitale pentr-un rachiu, şi-ţi mulţumesc. ― Să trăiască boierul şi să crească mare! se ploconi ţăranul. Trăsura porni. Urcîndu-se în genunchi pe pernă, cu bărbia sprijinită de poclit,
Dănuţ privi îndelung, cu melancolică invidie, pe din ce în ce micşoratul
Gheorghiţă. La fel priveau copiii, căţăraţi de-a lungul porţii, pe străjerul
stejarului cu zmeul.
― Feriţi, măăi! chiuiră copiii, zbughind din calea calului speriat. Colbul se luă la trîntă cu şoseaua... Hora copiilor încercui îndeaproape pe Dănuţ. ― Ce ne facem? întrebă el mîhnit, cu toată nădejdea în ţăran... Îl dăm jos? ― Mai lasă-l bădie!... Nu-l da jos, boierule! se rugară în cor copiii, cînd la ţăran, cînd la Dănuţ.
― Eu zic să-l ducem în ogradă şi să-l legăm.
― Sigur! Sigur! jubilă Dănuţ, mai-mai să sară de gîtul mîntuitorului.
În frunte cu Dănuţ, alaiul mărunţilor călăuzi pînă la poarta ogrăzii pasul înalt al zmeului... Ograda se umplu de zarvă: cînii hămăiau, slugile răsăreau din toate părţile. ― Hai, Dănuţ, hai că vine trenul, îl îndemnă din trăsură, gata de plecare, doamna Deleanu, cu mînile pe urechi. ― Stai, mamă, nu vezi că am treabă! răspunse Dănuţ, trăgînd de sfoara zmeului priponit, ca spre încercare.
― Gata, boierule! De-acuma nu mai scapă, că doar îl ţine un stejar!
― Ai isprăvit, Dănuţ?
― Bine, da` cine-l păzeşte? se îngrijoră el.
― Noi! Noi! protestă poarta înflorită cu copii.
― Ba eu! hotărî apăsat un băieţaş mai răsărit, îngroşîndu-şi glasul.
Înfruntînd dulăii, intră în ogradă şi se înfipse lîngă stejarul încolăcit de sfoara zmeului.
― Cum îţi zice ţie? îl cercetă bănuitor Dănuţ.
― A Marandei, să trăiţi, răsună marţial răspunsul.
― Şi mai cum, băietele? întrebă cu blîndeţă doamna Deleanu,
Ionel Teodoreanu La Medeleni Vol.1 - Hotarul nestatornic Partea întîi IPOTEMKIN ŞI KAMI-MURA Doi ţărani salutară cu o arhaică solemnitate pe viitorul stăpîn al
moşiei. Mişcarea vastelor pălării învălui pe Dănuţ cu epicul vînt al
gloriei. Se opri în mijlocul şoselei ca un gladiator aclamat în arenă cu
călcîiul pe trupul biruitului, avînd drept scut zmeul, drept lance sfoara
al cărei fuior îl strîngea în pumnul răpezit îndărăt.
― D-apoi nu te doboară, boierule, namila asta? întrebă unul din ţărani. ― Pe mine?! Dănuţ tocmai isprăvise clasele primare. Era licean în vacanţă. ― Mai bine hai de i-om da boierului o mînă de-ajutor să-l suie, se amestecă în vorbă celălalt ţăran, apropiindu-se de zmeu. ― Da mare-i! se minună el. Cît o fereastră boierească! Dănuţ se simţi mîndru că zmeul e al lui şi umilit că e mai mare decît el. Instinctiv ― cum ocoleşte o femeie măruntă vecinătatea celor înalte
― se îndepărtă grav, măsurînd şoseaua cu pasul. Zmeul rămase
arestat între cei doi ţărani.
― Opreşte, boierule, că nu bate vîntul dintr-acolo; întoarce-te- napoi, porunci sfătos unul dintre ei. Dănuţ se codi o clipă, cercetă zările, se încruntă cu demnitate, ca
frămîntat de socoteli adînci, de răspunderi... şi se supuse. În goana
mare trecu pe lîngă zmeul atent, şi fugi, şi fugi depănînd sfoara între
degete. În urma lui mosorul se zbătea ca un guzgan epileptic.
― Daţi-i drumul! răcni el de departe, smucind sfoara din răsputeri. Zmeul căzu în cap, Dănuţ pe spate. Între timp, unul cîte unul, apoi pîlcuri-pîlcuri, copilaşii satului îngrădiră, desculţi şi naivi, evenimentul de pe şosea. ― Lasă, boierule, că ţi-l muştruluiesc eu, îl linişti unul din ţărani, ştergîndu-i straiele de colb cu bătăi delicate, ca pe un patrafir. ― Vezi! Vezi! Dacă nu i-aţi întins coada, suspină întretăiat Dănuţ, abia stăpînindu-şi lacrimile. ― Ia să vezi, boierule, numai să-l iei cu binişoru, ş-ăl vezi că porneşte! Aşa-i şi calu nărăvaş!... Ia te uită mata!... Ş-ăl tragi... ş-ăl încerci, ş-ăl mai laşi slobod... şi iar tragi hăţu... Ian auzi! Melodică mînie de violoncele, zbîrnîitoarea vîjîia în salturile, tresăltările şi înconvoierile-ncordate ale zmeului însufleţit de viaţa vînturilor străvezii. Cozile se alintau feminin în larg, dezmierdînd puterea vînturilor. ― Hooo-pa!... Dănuţ întinse braţele pe jumătate, într-ajutor celui de sus, c-un gol
în piept şi, înfiorat, îşi feri capul. Cu o pornire de balet, fetiţele se
mlădiară lin; băieţii se-ncordară, gata să se avînte.
Ca un delfin pe valul mării zmeul se dăduse peste cap... şi mîrîind se înţepenise iar la loc, piept în piept cu-ntreg văzduhul... În urmă ondulară cozile, păstrîndu-şi graţia de stele căzătoare. ― Hăi-hăi! chiuiră copiii.
Dănuţ clipi, zîmbind.
Sfoara curgea repede spre cer. Zmeul se înălţă deasupra satului,
mai sus decît dealurile, decît soarele, decît rîndunelele. Copiii îl căutau cu mîna streaşină la ochi, cu degetul celeilalte întins.
― Uite-l, măi! izbucni un băieţel.
― Taci, măi! se răsti la el altul.
― Ci, măi? Ci?
― Sss! se-ncruntară ceilalţi.
În tăcerea din nou limpezită, cerul torcea înnăbuşit. Dănuţ pipăi sfoara ca pe tăişul unei săbii, cu vîrful vîrfului degetelor. ― Apucă zdravăn, boierule, că ţin şi eu... Dănuţ se înghesui în ţăran, apucă sfoara şi, pătruns de adîncimea bulboanei de sus, îşi trase o mînă de pe sfoară. Dibuind cu ea îndărăt, apucă braţul omului. Mîna de pe braţ strîngea din răsputeri; cea de pe sfoară, uşurel.
― Ţine bine, boierule, nu-ţi fie frică!... Pune amîndouă mînile, voiniceşte! Cu o pornire duşmănoasă, Dănuţ se opinti şi trase, încreţindu-şi
faţa. Cerul nu se desfundă... În mînile lui, atletică, sfoara vibra,
umplîndu-i muşchii de bărbăţie... Ochii îi străluciră îmbătaţi.
― De-acum poţi pleca. ― Rămîi sănătos, boierule! glumi cu seriozitate ţăranul, prefăcîndu- se că pleacă. Sfoara-i izbucni din mînă. ― Stai! Stai! Nu mă lăsa! Scapă-mă! ţipă Dănuţ, îmbrîncit, tîrît, răscolit de panica unui înec în văzduh.
― Iaca aici-s!
Din urmă răsună un trap jucăuş...
― Vă pofteşte coniţa de grabă la curte.
― De ce? se răsti Dănuţ către omul de pe bihuncă.
― Mergem la gară, boierule, că-i vremea! răspunse omul, abia
Primul ciclu apare in mod normal in intervalul de varsta cuprins intre 9 si 16 ani. De obicei apare la 2 - 2,5 ani dupa primele semne ale pubertatii - cam in acelasi moment de timp cu momentul maxim al cresterii corporale.
Varsta tinde sa fie aceeasi de-a lungul generatiilor, insa exista numerosi factori care influenteaza aceasta varsta (inclusiv parametrii geografici). O treime din fete au primul ciclu pana la 12 ani, peste 50% il au pana la 13
"As vrea sa iubesc marea, dar marea nu iubeste. As vrea sa iubesc pamantul, dar pamantul e rece si plin de intuneric. As vrea sa iubesc oamenii, dar oamenii sunt rai. As vrea sa te iubesc pe tine, dar nu stiu daca ma iubesti. Si totusi am sa iubesc tot ce e mai bun din mare, pamant si oameni, iar din tine am sa iubesc totul, pentru ca ai fost si vei ramane marea mea iubire!"
"Daca as planta o floare de fiecare data cand ma gandesc la tine, as merge acum intr-o gradina plina cu flori fara sa-i mai gasesc capatul...."
"Telefonul meu functioneaza cu dragoste. De cand te-am cunoscut, nu s-a oprit niciodata."
"Ceea ce iti scriu acum nu sunt cuvinte, sunt bucati din suflet si minte, caci dragostea nu se scrie, se simte. Te iubesc!"
"Alina-mi inima infiorata de gheata singuratatii cu surasul tau cald, potoleste haosul din mintea mea cu vocea ta feerica, prinde-mi sufletul cand cade in prapastia suferintei si nu-i mai da drumul, pentru ca fara tine el n-ar mai putea zbura spre cerul iubirii."
"E asa ciudat ca avem atata vreme pentru ura, cand viata nu-i decat o picatura, intre acest moment si celalalt. Si nu-i neinteles de trist ca nu privim la cer mai des, ca nu culegem flori, ca nu zambim? Noi, care atat de repede murim..."
"Cand privesc luna de marmura, iti vad chipul, cand ascult murmurul unui paraias limpede, te aud pe tine, cand miros o zambila gingasa, iti simt parfumul, cand ating iarba matasoasa, iti mangai parul.. Chiar daca nu te pot avea, tu vei fi mereu al meu, caci natura mi te-a oferit."
Problema transpiratiei tine de igiena personala dar are efecte in cadrul vietii sociale a copilului. Antiperspirantele au efect atat timp cat sunt folosite, ele nu rezolva problema transpiratiei ci reprezinta o solutie de tip "aruncarea gunoiului sub covor".
Inlocuirea vaccinului antigripal injectabil cu oscilococcinum este un subiect foarte controversat. Desigur, copiii sunt si asa supusi unui numar exagerat de mare de vaccinuri obligatorii si nu este cazul sa-i mai bombardati sistemul imun cu altele...
Tentatia McDonald’s se manifesta la toate varstele. Lantul de fast-food-uri McDonald’s a patruns de cativa ani buni pe piata romaneasca si a ajuns sa fie o adevarata tentatie pentru copii. Multi dintre voi stiu la ce riscuri isi expun copilul cu mancarea de la McDonald’s, dar la un moment dat parca nu poti sa spui incontinuu nu.
Pachetelul scolarului reprezinta pentru mamici o mare dilema. Desi vrei sa-i oferi numai alimente sanatoase, cateodata faci rabat numai ca sa nu mai vina cu pachetelul nemancat. Afla mai jos cum poti sa-i faci copilului tau un pachetel sanatos si pe care sa-l si manance cu placere:
Greata dimineata la copii poate avea mai multe cauze. In cazul fetitei dv , careia ii este greata dimineata, nu va pot spune care ar putea fi cauza, nici macar cu titlu ipotetic. Este necesar un consult medical pentru a incerca sa clarificam situatia....
Daca ai un copil activ poti afla cum sa previi deshidratarea in continuarea articolului. Copii adora sa se joace afara, in aer liber, mai ales cand este cald. Parintii ar trebui sa stie insa, faptul ca organismul celor mici nu se acomodeaza la fel de bine la temperaturile ridicate cum se acomodeaza organismul unui adult. Mai mult decat atat, copiii nu consuma suficiente lichide in timpul jocului, fiind mai ocupati sa se distreze
Iata! A sosit din nou anotimpul rece. Ce trist! Parca mai ieri alegam dupa fluturii gingasi si multicolori si parka ma lasam invaluita de adierea calda a vantului pe acele calduri toride. Si parca doar acum cateva clipe incepuse scoala si mergeam prin parcul cu castani si vedeam frunzele cazand si vedeam cum trece timpul.
Dar acum? Atmosfera e cu totul alta. Defapt ar fi trebuit sa fie. Visam ca va fi o iarna lunga. Foarte lunga Asa cum fusese anul trecut..
A fost o iarna grea, dar frumoasa. Parca inca mai simt mirosul de ger proaspat si scartaitul omatului sub picioare. Fulgii parca se jucau in zborul lor zglobiu. Copacii dantelati parca dansau si ei in zborul leganat al diminetii reci de iarna. Era un peisaj de vis. Cristale sclipitoare parca iti luau ochii in jocul lor vesel si zburdalnic. Eram si noi intr-o zi cu saniuta. Fusese o noapte lunga si a nins mult. As fi vrut sa ninga si azi tot asa. Se facuse un omat mare cat casa. Campul era acoperit cu margaritare sclitoare. Eu, Marcela si Marian ne-am gandit sa iesim sa ne imbujoram putin. Desi era putin ger, ne-am luat saniutele si am pornit pe derdelus. Acolo mai erau multi copii veseli, imbujorati si ei, dar foarte bucurosi. Era minunat. Am facut un om de zapada, am alergat, am patinat pe lacul in care vara trecuta inotam si pescuiam, dar nu ne-am sfiit nici acum; Marian a spart putin ghiata si a pescuit la copca. A prins ceva peste, asa ca ne-am potolit si foamea, si apoi ne-am continuat jocurile.
Ce zi superba a fost atunci. Si au mai fost multe. O luna a tinut asa, dupa care putin timp a mai durat si si-a facut aparitia discul rosu al soarelui. Pe o parte ne bucuram-scapsem de hainele grele si de bocancii incarcati de zapada pe care abia ii mai caram. Dar, pe o parte ne parea rau. Se termina vacanta de Craciun si nu mai aveam cum sa ne jucam. Ne intalneam tot mai rar si eram tot mai tristi. Abia asteptam din nou sa vina iarna.
Mi-as fi dorit ca si anul acesta sa fie tot asa. Dar nu a fost sa fie. Sa speram in continuare ca ne vom mai juca si in alti ani asa cum ne-am jucat atunci, si sa revedem acel peisaj din basme, care nu va disparea niciodata din mintea mea. Ador anotimpul iarna!
...
Daca aveti nevoie la scoala de texte literare va dau eu ca sa copiati si daca vi se apre bun il scrieti .Si daca mai vreti vreun titlu sa-mi scrieti si va dau orice. Intr-un an se succeda patru anotimpuri.Iarna alba, primavara parfumata, vara calduroasa si in sfirsit toamna multicolora care este una dintre preferatele mele anotimpuri.Dupa ce se termina secerisul Regina Toamna calatorind prin toata tara soseste si in satul nostru din munti intr-o careta fermecata.
Copiii pleaca la scoala cu ghioydanele grele in spinare.La scoala ei vor discuia usile cu cheita fermecata pentru a descoperi noi taine nedescoperite si necunoscute de ei pina atunci.
Peste cer se asterne un sal mare de nori cenusii care plutesc deasupra caselor, iar din ei cad suvoaie de ploaie ciobaneasca ce ne creeaya o stare de melancolie.
Toamna este fermecatoare prin ninsoarea de frunye galbene-ruginii, verzi-aurii si rosietice care se astern pe pamintul reavan la fel unui covor colorat.Vintul tomnatic si racoros indeamna frunzele la dans, la care ele nu se gindesc mult si indata incep sa danseze.
Pe dealuri, pe cimpii, in padure si in livezi totul capata o nuanta ruginie.In padure nu se mai aud trilurile fermecatoare ale pasarilor, deoarece ele au plecat deja si de rind cu ele au luat si cintecele lor nemaipomenite.Dar totusi padurile nu au ramas pustii fiindca copacii sunt inconjurati de o multime de frunze multicolore.Pe linga toate acestea se mai aude si murmurul izvorului din mijlocul padurii.
Regina Toamna este zglobie si aurie asemeni unui chihlimbar, harnica si darnica ca furnica si albina caci ea ne umple hambarele in fiecare an cu toate bunatatile ei.
Unele animale se pregatesc pentru iarna ca sa hiberneze, iar altele isi decupeza hrana pentru intreg anotimp.
Peste dealuri, cimpii...peste tot rasuna galagia oamenilor care au venit acolo dis-de-dimineta sa stringa roadele toamnei.In vii totul a ramas pustiu dupa ce oamenii au strins poama, struguras cu struguras,
bobita cu bobita fiind aduse acasa si puse in poloboace.Afara in butoaie fierbea vinul spumos si cald. In livezi fructele striga una mai tare ca alta ca vor culese deoarece sunt foarte zemoase si dulci ca iti lasau gura punga si iti venea sa le maninci pe toate.Dar cel mai tare striga o para care ramasese singurica intr-un copacel ramas fara straie.
In curind vor incepe sa se faca araturile de toamna si se va porni semanatul cu naiul urias al Reginei Toamna recolta pentru anul care va urma sa vina.
Totul in jur e colorat si mi-as dori ca toamna sa nu mai plece de la noi, dar totusi de azi pe miine va veni iarna si Regina Toamna va fi nevoita sa plece pe o durata de un an lasind locul sau IERNII.Eu voi astepta cu nerabdare pina cind toamna va veni in anul urmator caci o ador foarte mult.
...
lady eu am vrut de la inceput sa fiu prietena cu toti dar u mai injurat si deacolo a incepuy tot.vrey sa ne inpacam?
raspundemi daca vrei hai sa fim prietene sa nu ne certam.si te rog din toata inima mea nu te mai lua de mama ea nu are vina ca neam certat eu iam zis mamaei tale asa ca ma facut vaca nu de alt ceva hai sa ne impacam plizz!
eu snt nikol talpali ce nesimitta esti miruna cum sa vb de sex la varsta ta?Eu acum am 19 ani si eu deabea la 18 am aflat de sex sunt majora si am un prieten si nici nu l-am practicat nesimtito!Si nici nu o sa-l practicam pana la 23 de ani!Eu nu sunt nesimtita ca tine nici nu m-am pupat pe gura decat pe fata dar suntem majori si normal de la 18 ani se face sex dar noi suntem mai mari si tot nu am facut o noapte sexo sa fie la 23 de ani dupa care,peste 5 ani o sa avem o fetita si dupa accea asteptam sa treaca 2 ani si facem un baiat si dupa el mai asteptam sa treaca 6 ani si facem tot o fata dar vrem gemene ca sa avem 4 copii !Eu asta vreau sa fac in viitor !Si noi o sa ne construim o casa mare care o sa contina:3 bai ,o bucatarie,5 camere,2 sufragrii si o camara unde o sa ne depozitam priovizile pentru iarna!Eu sunt foartye hotarata in privinta cu viata mea!In famili mea traditia este ca mama sa hotarasca ce se va face copilul cand va f mare pe prima fata o sa o fac profesoara clasele 1-4,pe baiat o sa-l fac fotbalist,pe o fata din alea gemene o sa op fac belerina ,iar pe a doua dansatoare cred ca o sa mai avem un fecior voinic pe care o ssa-l fac doctor profesionist care o sa opereze o multime de oameni!Pe urma copiilor o sa castig soi eu bani de la ei!Si o sa aiba si ei bani cu care sa-si intretina viitorii copii!Stati sa va spun si numele copiilor pe prima fata o sa o cheme Alexandra,pe baiat Radu,pe cele 2 gemene o sa le cheme mihaela si laura,iar pe ultimul baiat o sa-l cheme lucian!Si eu as vrea ca prima fata sa aiba 2 baieti,baiatul sa aiba 2 baieti si o fata iar gemnele bine una du=intre ele sa aiba 3 fete si aialalta o fata si un baiat ,iar doctorul sa aiba 3 f=baieti si o fata!Asa hotaresc parintii cati copii sa aiba si cum sa-i cheme pe ei!Va pup si vreau sa va spun ca imi plac foarte mult vraji gemenele ma uit la el tot timpul cand se difuzeaza la tv dar ma uit si pe you ube!Va pup pa!
Sunt mama lui lady .I-a vezi tu Adelino cum vb draga ca te-am reclamat la politie ca sotul meu lucreaza la politie.I-a vezi cum te comporti ca daca iti dau 10 palme iti revii domnisoara!Daca ai fi desteapta te-ai impaca cu lady dar dupa cum esti tu n-ai sanse mari!
Am fost si am facut sex cu el el mi-a lins puta si eu cucu lui .Vai ce pofta de sex mai am si eu de accea cand ma duc la el ii bag degetele in fund vai dar acum o ora am facut diaree pe mana lui
Vai ineseara iara am factu sex cu el si asa de bine m-am simti a facut caca pe el eu i-am bagat de getele in fund si a tra s parturi pe mana mea!Vai sce romantic!Vai ce sexos mai este el!
Gata ma sunat mi-a spus ca maine la ora 3 sa trec pe la el si sa mai facem sex anal .I-am spus ca-i bine pe laa ora 3.Vreau sa va spun ca de la 10 ani mi-a aparut parul pubian si atunci mi-a curs sange in timp ce faceam sex cu el si l-am murdarit pe cuc si ma pupat si mi-a lins sanii de atata dragoste cat avea pe el si faceam intruna sex si ma tragea de parul pubian si eu de durere dar de pofta trageam niste aghioase de voma de atata putoare dar ce era sa fac si asta il facea si mai salbatic si atunci imi lingea si pufa si eu tipam de atata pofta de sex si faceam sex intruna si el ma lua in brate bine eu eram goala in timpula ala ca era partida de sex si ma ducea la marginea patului,iar pe jos el statea cu genunchii pe parchet,iar eu il cuprindeam calare cu picioarele si el imi punea pufa pe pufa lui si tot ma strangea ca sa le atingem una de alta vai!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1ce sexosmai era si ne iubim asa de mult incat cand ma vad cu el trag i continuare niste aghioase si imi vvine din nou sa urlu!Vai da ce pofta de sex imi da !Si uneori el se intiinde in pielea goala pe pat si eu in piele goala ma sui calare pe el si imi sterg pufa de el si stau calare pana cand vrea el!Odata de atata pofta de sex cand faceam in pielea goala tot asa calare pe el u stateanm ,iar el statea pe pat intins,a facut diaree si atunci el s-a intins e burta si eu i-am tras chiloti si l-am dezbracat de ei si ii bagam degetele in fund vai!!!!!!! ce bine ma simteam si deodata mi-am scos mana si am venit in viteza spre fundul lui si mi-am bagat degetele si el a facut-aaaaaahhhhhhhhhh! si ce bine m-am simtit atunci !Si asa facem tot timpul cand facem si vreau sa va mai spuna ca dupa ce mi-am scos degetele din fundul lui si el a facut aaaaaaaah!el sa intors asa in fundul gol si iara a facut el 9mi luibngea pufa si eu ii bagam degetele in fund si facem si baie impreuna in cada si ma sui calare pe el si amandoi tregem aghioase de se cutremura cada si facem sex si in cada!Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!Ce pofta de sex am !Nu va vine sa credeti !Vai ce mult imi doresc ca sa ma duc maine la el si sa mai facem sex
si o sa fac la fel o sa ma rog de el sa se scape cu diaree ca sa-i bag mainile in fund!Va pup mult!
L-am sunat de 10 ori azi si cand vedea numarul meu de telefon .raspundea in loc de alo?imi spunea sex?M-a inebunit si ma enerveaza la culmea dar cand ii vad ochii lui mari si caprui imi vine sa fiu salbatic in pat la el si in wc .Dar vreau sa va mai spun ca il plac mult si cand vreau sa main fac sex dupa ce termin timpul de facut sex iara vrea si iara si iara si tot ma desbrac in pielea goala si fc pana la urma problema este ca daca o sa nasc si o sa am lapte si el vrea sa faca sex cu mine eu nu pot,deoarece el incepe sa imi suga sanii si o sa-mi curga lapte mult,mult,mult si vreau sa va mai spun ca,cand bebele o sa aiba 1 an eu o sa mai fac sex cu el ca atunci dupa un an sau dupa ce nasc am sa am pofta de sex si vreau sa-mi continui discutia ca am sa mai fac mult timp sex bine sa n u ne vada bebele dar o sa-l pun in camera lui ca acolo unde stau la el am;2 camere,2 bai,o bucatarie si o sufragerie si pe bebe o sa-l culc intr-o camera ,iar in cealalta o sa facem noi 2 sex .Sper sa ma i raman odata grea ca sa fac sex mult timp!Va pup pa daca mai imi spune ceva el o sa va mai spun !Uratimi sex dulce1
Vreau sa va mai spun ca acum cand ma duc sa urinez la baie la scoala el tot vine ddupa mine si vrea sa faca sex eu ma las dusa de val si fac pana la urma cred ca am ramas grea si am sa-i spu dar el tot vrea sa faca sex oral mai mult decat anal de acum in timpul orelor ,ca stau in banca cu el,o sa-l oblig sa puna mana pe burtaa mea si o sa ma sui cu picioarele pe el
Salut sunt Miruna Neagu si am 12 ani!Voi ce faceti?Imi plac foarte mult vraji gemenele si le iuebsc mult mult mult mult !Dar,vreau sa va intreb ceva .-am ciclu de 3 zile si vreau sa va intrebn de ce am intrat in menopauza oare sunt gravida?
stiu ca pare anonim dar vreau sa va mai spun ca m0-am culcat cu un baiat bine culcat in alt sens ne-am suit pe veceul din baia scolii si m-am urcat pe el si el ma facea sus-jos , sus-jos pe perete si atunci ne-am pupat pe gura ca-n filme.Dupa 2 zile m-am dus acasa la el si am facut aceiasi treaba in pat,dar cred ca am facut sex anal sar putea sa fie oral dar mai mult am facut in at problema este ca are penisul de 15cm si mi-e frica sa nu-l rup cand fac sex in pat cu el!Vreau sa va mai spun ca acum cand ma duc sa urinez
vreau sa-ti spun adelina ca tot timpul eu am fost si am vorbit in numele tau vreau sa iti spun ca te bag in puta mea de vaca si tampita ce esti si te blestem sa mori
daca vreti sa ma cunoasteti si sa vb cu mine contactatima la numarul de telefon:0730260406,iar pe internet nu am messenger am doar internet explorer atat va pup si va urea succes !
Adelina stiu eu cine te-a injurat si a spus de sex si de ciclu este lory si e fata si a spus ca are 13 ani si stie de ciclu si de asta a vrut sa vada daca stie toata lumea
si amam lui lady ia nu ma mai fa pe mi vaca ca daca te dau pe mana politiei te duci dracu ai inteles?ai tu dreptul sa ma faci vaca?nu atunci mai tacati fleanca aia de sobolan turtit si fata ta e ce tn amandoua niste curve si vaci mari de tot
Vreau sa le spun beietilor ca daca vede o fata ca nu mai poate de durere inseamna ca are ciclu si voi sa-i puneti mana pe burta ca sa faca sex cu voi si sa ramana grea
si vreau sa le explic beietilor si despre sex.Sexul este ceva anonim un barbat trebuie sa stea peste o femeie si sa-i puna mana la puta asa ramane gravida ,dar trebuie sa fie desbracati si cine va ii pune mana pe cuc.
vreau sa le explic baietilor ceva:Nu vati intrebat vreodata de ce fetele au tate mari ?Va spun eu :la 12 ani la fete le vine ciclu a dica le curge sange de la puta (pe unde fac pipi) si isi pun absorbante always si daca cineva fac sex cu ele raman gravide
silvia,roxy,destani hope cyres,mihaela,beat,maria,lady,gabriela,abagiu ana-maria,rine, yoana,toate fetele si baieti vb cu mn?acum miau spart astia parola si nu mai am sess asa ca vb cu voi daca vreti.scrieti acum daca sunteti sau vreti sa vb.
tu mibbn,bd,h>acfgrbuertuhufjch de ce o injuri pe lady?mie nu mie frica de tine nu ai ce sa imi faci suntem in calculator eu nu ami tin cu tine tin cu lady chear daca ea nu a tinut prima data cu mine
roxy vb cu mine.te roggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg te iubesc
naspa cum puteti sa priviti?va desgustttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt pe toate. pa fraierelorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ce suntetiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii o daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
hello,sunt din Tenesi and sunt jumatate Romnca and jumatate Amerincanca din serialul HANNAH MONTANAH,eu and sora mea Noah Cyrus ne place mult HANNA MONTANAH,VRAJII GHEMENE and HIGH SCOOL MUSICAL!
eu si sora mea suntem cei mai mari fani ai vostri noi suntem uimite de filmul vostru.eu am 8 ani si sunt in clasa a doua si sora mea bianca e la gradinita in clasa pregatitoar.pa,pa pupici cu drag andreea si bianca.
salut sunt ricardo si am 17 ani sunt din italia si scrie verisoara mea sunt inalt an abdomene si merg la sala si nu am prietena de fetelor sunt liber sunati la 0762522701 daca vreti sa fiti vreun cu mine ini plac fetele slabute sexi si cu 2 ani mai mici sau mai mari decat mine sa ma sune sa ne intalnim in fata la mol cand vreti voi va pup ricardo si va iubesc pe toate dar nu garsela cele de 30 de chile merg
suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper tare.sunt sara sunt din sahara si mam mutat acum 3 ani aici si acu am primit un compiuter am primit de ziua mea an facut 16 ani.sunt cam noua pe aici. vrea sami spuna cineva ce trebuie sa mai fac va rog?mia zis colega mea acest sait.pe ea o cheama romina.daca esti pe aici romina mersi. cu drag sara
ma numesc draghici monica nicoleta si vreau sa stiti ca vraji gemenele sunt cele mai tari fete
oricum in realitate ele nu sunt surori dar oricum pt cele doua fete din film i love nicoleta
Buna sun Andreea si vreau sa va spun ca sunt un mare fan al e cele 2 filme din vraji gemenele si vreau doar daca sunteti de acord sa mai dati o data filmu va rog frumos ca am asteptat dsa mai fie o data acest film si mia placut partea 2 la sfarsit puteti sa fateti o copie si sa imi trimiteti un sidiu .Eu stau in bucuresti colentina pe fabrica de ghiata 7 noembrie va rog frumos sa imi trimiteti si mie sidiul varog,varog,varog din tot sufletu.
heloo!My name is lola!She friends are miley !Miley she age 15 .stiui dor un pic de romanaa vreu sa va vorbesc ca pe data de 3 appril vinn la IS si am sa cant impreuhn cu miley
Ce frumos e albumul foto!Sora mea mai mare e inebunita dupa voi!Eu am 14 ani si ma numesc simona,sora mea raluca are 17 ani!Va iubim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Salut sunt cleo si am 15 ani .Va plac episoadele?Daca va plac sa ma sunati la nr. de telefon din carte de telefoane.Am 2 surori Marta(11 ani )si sorina(2 ani)eu va iubesc mult mult mult!
ce fain este albumul pacat ca lady nu mai intra cica mi-a spus ca se duce sa se intalneasca cu adelina.Ce frumos este imvu.Cine vrea sa afle de jocul imvu sa ma sune
vraji gemenele sunt cele mai tari poate filmul e mai tare decat a lui hannah montana oo era sa uit daca le vede cineva sa iispuna de picos alexandra ca s-a uitat la ele si sunt foarte incantata de actoria lor.aa dar trebuie sa le cautati la hooliud
Adelina!Ti-e frica ?
Hai sa mai vad daca mai ai curajul sa ma injuri1 Nu vrei sa ne intalnim pe strada Lapusneanu sa vb.?Haide !Ca sa ne luam si nr. de telefon cand vezi o masina neagra cu nr. B.45.LAD AIA SUNT EU CU TATA SIC U MAMA MEA A STAI CA VIN SI CU VERISOARELE MELE!SI CU SORA.nUMAI CAND VEZI MASINA CU NR ASTA B.45.LAD SI TREBUIE SA FIE UN JAGUAR NEGRU
Am chemat-o si eu pe mama sa iti spuna ceva:
-Esti o vaca!Sa nu te mai prind pe aice sau sa vb asa cu lady si madalina!Ca te iau te cap si te zgudui de-ti sare cacatul din tine!
Salut sunt Relene si imi plac vraji gemenele.Albumul e fain!Ce tot zice asta beatrice...Alex nu o sa faca sex cu ambii.O SA SE PUPU CU sANTOS SI SE VOR CASATORI.dATI LA YOU TUBE SI VETI VEDEA CA SUNT EPISOADE NOI.Peste 2 luni se va difuza vraji gemenele
Salut sunt beatrice si am 14 ani.Le ador pe ele.Seman perfect cu alex doar ca eu sunt blonda ,iar ea este bruneta.Am 4 frati si le plac serialele.Am 2 surori si 2 frati.Pe ziarul cancan de acum 7 luni scrie ca vor veni la Bucuresti.Super!Deabea astept sa vina!Poate ca alex va face sex cu tipul cret si negru sau cu dimitrie.Vraji gemenele!Vraji gemenele!Vraji gemenele!
Salut sunt alexandra francu si le ador pe ele.Surioarele mele Marta(7 ani)si Simona(8 ani)le adora si ele.Eu am 18 ani si le iubesc pe ele .Sunt cele mai tari.Hannah montana este o porcarie fata de vraji gemenele
Ce fain e!Sora mea mai mica are 5 ani si se uita si ea cu mine.Eu am 15 ani si o ador pe alex .Cand ma uit la ele parca ma regasesc in film.Am penar cu ele,ghiozdan,stilou si coperti.Prietena mea seamana perfect cu alex.
super film,dar as vrea mai multe serii.dar cel mai multy mia placut a 2 serie,si voi sunteti foaarte tari dar ca sa fie fara suparare,o sa zic ca imi place de ambele si e adevarat
sunteti cele mai tari si as vrea sa veniti in romania sa ma cunoasteti va rog sa nu ma dezamagiti ca o sa ma supar pe voi, oricum suntiti cele mai tari si cele mai frumoase si dati si jocuri cu voi sau mai multe episoade noi cu voi ca eu ma uit in fiecare zi cand incepe va iubesc mult,si pozele sunt foarte frumoase
va iubesc mult sunteti tari si pozele sun frumoase va iubesc. jocuri cu voi sunt? ca ar fi misto imi place mai mult de cea cu luna o chiar ca nu pot sa va retin numele
va iubesc fffffffffffffffoarte fffffffffffoarte mult si sunt fanul vostru!filmele voastre sunt cool si voi la fel va iubescccccccccccccccccccccccccccccccccccc!!!!!!!!!!!!!
sunteti tari e un film foarte frumos si actorii desigur toti nu mai am cuvinte mai ales vrajigemenele 2 ultima parte a foat super tare mie mia placut cel mai mult
VA IBESC VA ADORRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!! ilcau_ghita, nu ratez nici un episod cu voi care este id vs eu vilam dat id meu pt. ca vreau sa imi dati un BUZZ!!! VA ROG DIN SUFLET, mama mea stie engleza sifranceza si putem sa vb! VA ROGGGGGGGGGG DIN TOT SUFLETUL MEU!!!!!!!!!!!1
sunteti cele mai bune din lume va iubesc mult abia astedp vraji si gemenele 3 sunt foarte incantata deacest film este foarte frumos si sunt fanul nr 1 va pup
sunt ce mai marte fan
ai vostru si va iub foarte nult pe toata lugea din serialul vraji gemenele sunt cele mai tari si as vrea sa fiu si eu ca voi pentru ca voi sunteti cele mai tari desene si fete di n lumea intreaga si deaceea eu va iub foarte nnmult mult mult mult ca sunteti cele mai tari :x:x:x:x:x:x:x:x:x:X si eu va iub foarte mult :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*cela mare fan al vostru catalina si iasmina
din vulpesti si noi ne jocam ca noi suntem voi
va iub pe toti inclusim pe alex si pe kim eu va pup
:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* :x:x:x:x:x:x:x:x:x:x ca mai mare fan al
vostru catalina
va ador vraji-gemene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nu am pierdut nici un episod cu voi!!! mi-ar place sa se publice o revista cu voi de colectionat de exemplu ca so hannah montana creativiti colection! daca ar fi asa nu as pierde nici un numar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! paaaaaaaaa eu va pup pe voi vraji - gemenele! as vrea sa fiu si eu un star vraji - gemenele!!!!!!!!!!! va puppppppp !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
e filmul meu preferat de pe disney chanel!!! e suuuper tare si sunt deacord cu tine andreea! te sustin ! va iubesc vrajigemenelor! as vrea sa fiu ca si voi!
imi place foarte mult acest film il ador imi place foarte mult si de alex si de catrin sunt foarte foarte frumoase si imi plac la nebunie amuletele lor sunt foarte frumoase si imi place foarte mult desenu il ador va iubesc foarte mult sunteti cele mai tari
buna sunt Nikol si vreau sa va spun voua ,,vrajitoarelor-gemene,, ca sunteti tari sunt uimita cat sf a fost introdus in film imi plce de personajele voaster . Am vazut vraji-gemenele 1 dar debea astept sa vad partea 2 care este difuzata pe data de 24 .01 .2010 la ora 19:00
imi plac sio amunetele voastre sunteti tarii !!!!!!va iubesk
buna ce faceti asi vrea sa va intinlesc si sa-mi dati si mie un autograf si asi vrea si eu aidiul vostri si pe mn ma cheama claudia pa va pup fetelor sa nu uitati sa-mi dati si mie aidiul vostru pa pa va pup dulce
eu si sora mea te iubi trimitene niste poze cu tine si in cateva zile iti zicem noi cand sa vi in nev jorc ca te facem o vedeta de cinema dar numai pe tine pine draga mia iulia te pupa si ne intalnima maine intro ora sa fi gata ca vine avionu dupa tine si vei dormi o noapte la hotel unde doarme zac si cody si maine va veni dupa tine limuzina ta pe care tiam cumparato chiar acuma bn te va aduce la casa noastra unde vei ramane pentru auditie te pupam si ne intilnim maine pa
ceri ssti fumoasa situ si ales or care paza cu tine sicu ales sunte cele mai fumoase am 2o mama voastra mitranda are lant ca voi am am ndoua este adevarat ca tantos al uci pe eron
dragafetelor eu ma uit mereui la vraji si gemene numai cand pe jetix eu va dau id meu si daca vreti sa vb cu mine pe id meu eu vil dau:mihai_loredana9 dar parola nu vio pot da
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
metoclopramidum
Prezentare farmaceutică: Comprimate conţinând metoclopramidă clorhidr. 10 mg (flac. cu 40 buc.); soluţie apoasă pentru uz intern (la copii) conţinând metoclopramidă clorhidr. 0,665%, respectiv 1 mg/3 picături (flac. cu 20 ml); supozitoare conţinând metoclopramidă clorhidr. 20 mg (cutie cu 6 buc.); fiole a 2 ml soluţie apoasă injectabilă, conţinând metoclopramidă clorhidr. 10 mg (cutie cu 5 şi 25 buc.).
Acţiune terapeutică: Antivomitiv prin acţiune centrală, creşte tonusul sfincterului inferior al esofagului, favorizează golirea stomacului prin stimularea peristaltismului gastric şi relaxarea sfincterului piloric; i se atribuie un efect de normalizare a funcţiilor motorii şi secretorii ale tubului digestiv, prin mecanism central.
Indicaţii: Greaţă şi vomă (postoperator, în cadrul bolii de iradiaţie, provocate de medicamente), sughiţ, esofagită de reflux, stază gastrică, dispepsie, flatulenţă, migrene; pentru uşurarea tubajului duodenal şi pentru examenul radiologic gastrointestinal.
Mod de administrare: Adulţi, oral 1/2-1 comprimat sau 15-30 picături (5-10 mg) de 3 ori pe zi (înainte de mese); rectal un supozitor (20 mg) de 2-3 ori pe zi; în situaţiile acute se injectează intramuscular sau intravenos o fiolă (10 mg), repetând la nevoie. Copii: 1/2 din doza adultului; sugari: 0,5 mg/kg corp şi zi (fracţionat).
Reacţii adverse: Uneori constipaţie sau diaree, nelinişte, oboseală; rareori diaree, scăderea libidoului, ginecomastie, lactaţie (prin hiperprolactinemie); dozele mari pot provoca somnolenţă şi tulburări extrapiramidale discrete (mai ales spasme musculare, la copii); rareori, la nou-născut, methemoglobinemie.
Copii alaptati la san pot avea scaune dese, chiar cate un scaun la fiecare alaptare. Pe masura ce copilul creste, numarul scaunelor zilnice scade, la fel ca si volumul scaunului. Frecventa scaunelor difera de la copil la copil. Un copil de 3 ani poate avea un scaun pe zi sau poate avea 3 scaune pe saptamana. Constipatia poate aparea cand copilul este trecut de la alaptarea la san, mai ales in primele 2-3 saptamani.
S-ar putea sa fie nevoie de a adauga mai multa apa la formula de alaptare a copilului pentru a inlatura constipatia. Multi copii devin constipati pe parcurs. Aceasta nu este de durata si nu cauzeaza probleme pe termen lung. Tratamentul la domiciliu este de multe ori tot ceea ce este nevoie pentru a scapa de constipatie.
Diareea acuta poate fi un semn al altei afectiuni si trebuie abordata cu seriozitate. Pacientii cu diaree pot pierde mari cantitati lichidiene prin intermediul scaunelor apoase repetate ceea ce poate duce in scurt timp la deshidratare cu tulburarea homeostaziei - echilibrul necesar functionarii normale a organismului.
Deshidratarea are implicatii serioase iar gravitatea sa atinge cote maxime la copii mici si batrani, situatii in care poate provoca serioase tulburari.
Diareea este o afectiune sau un simptom ce poate aparea la orice varsta. La persoanele adulte aceasta apare in medie de circa 4 ori pe an.
O INCALTAMINTE COMODA, CONFORTABILA , ASIGURA INTOTDEAUNA O SENZATIE PLACUTA LA MERS ; DACA DIN CONTRA , INCALTAMINTEA NU ESTE LEJERA SI COMODA ,SENZATIA DE DISCONFORT VA PUNE O AMPRENTA SEVERA PE TOATA ACTIVITATEA ZILNICA A TANARULUI .
IN SCHIMBUL , LOR MASURILE INDIVIDUALE DE IGIENA REUSESC SA CONFERE STAREA DE SANATATE FIZICA SI PSIHICA A COPILULUI
IN TOATE PERIOADELE EVOLUTIEI SALE . DAR ODATA CU INTRAREA SA IN PRIMA COLECTIVITATE – CRESA, APOI GRADINITA SI SCOALA – COPILUL INTRA SUB INFLUENTA ALTOR MASURI IGIENICE , DE ASTDATA CARE NU SE ADRESEAZANUMAI INDIVIDULUI, CI INTREGIII COLECTIVITATI.
EDUCATIA SANITARA DIN FAMILIE, CONTINUATA DE CADRELE DIDACTICE DIN SCOALA, SI DE CELE MEDICO –SANITARE DIN COLECTIVITATE , ESTE IN MASURA SA DETERMINE CLIMATUL OPTIM SI MAI ALES SANATOS IN CARE-SI DESFASOARA ACTIVITATEA GRUPURI DE COPII , DE DIFERITE VARSTE, CU DIFERITE PREOCUPARI SI CU NUMEROASELE PROBLEME MEDICALE INDIVIDUAL PE CARE LE RIDICA UNII DINTRE MEMBRII ACESTOR COLECTIVITATI.
- crampe severe la stomac si abdomen sensibil
- diaree apoasa initial care poate deveni in evolutie sanguinolenta
- greata si varsaturi.
Unele persoane care au infectie cu bacteria E. Coli pot sa nu aiba nici un simptom. Ei pot raspandi infectia fara sa fie constienti de acest lucru. Sunt multe alte afectiuni care au simptome asemanatoare cu cele ale infectiei cu E. coli. Diagnosticul infectiei cu E coli poate fi dificil pentru ca cele mai multe infectii bacteriene cu E. coli care produc diaree sunt insotite de febra mare. Daca febra este de intensitate medie sau este absenta, medicul poate suspecta ca o alta bacterie a produs simptomatologia.
Diareea sanguinolenta este obisnuita in cazurile confirmate de infectie cu E. coli dar bacteria poate produce si diaree nesanguinolenta.
Simptomatologia obisnuita a infectiei cu E. coli se termina dupa aproximativ o saptamana fara alte complicatii. Oricum, probleme hematologice grave si probleme renale pot sa apara la 2-14 zile dupa aparitia diareei. Aceste probleme pot determina insuficienta renala si uneori alterarea starii de sanatate pe termen lung sau moarte la unii copii si varstnici.
InvestigatiiSus Evaluarea medicala in diareea cauzata de E coli O157:H7 incepe in mod obisnuit cu examenul clinic general si istoricul medical.
In timpul cand se efectueaza istoricul medical, doctorul va pune intrebari precum:
- cand a inceput diareea, cat timp a trecut de la ultimul scaun si cat de frecvente sunt crampele abdominale?
- este prezent sangele in scaun, iar daca este in ce cantitate este prezent?
- daca pacientul a prezentat frisoane sau febra?
- daca pacientul a avut crampe abdominale, greata sau varsaturi?
- daca pacientul se simte obosit sau este irascibil?
- daca pacientul se simte slabit sau ametit?
Infectiile cu E. coli se preteaza usor la confuzii cu alte afectiuni cu simptome similare precum bolile infectioase. Medicul poate banui o persoana de infectie cu E. coli daca a fost expusa la bacterie.
In timpul efectuarii istoricului medical, medicul poate intreba:
- daca persoana a stat intr-un centru de ingrjiri de zi, daca a fost la scoala, daca a fost intr-un sanatoriu particular sau intr-o alta institutie ce ofera ingrijiri pentru adulti
- daca a mancat recent intr-un restaurant
- daca a consumat carne insuficient preparata termic, lapte nepasteurizat sau alte produse din lapte sau a consumat sucuri nepasteurizate
- daca a avut contact cu o persoana care are sau a avut recent diaree
- daca a calatorit recent
- daca a utilizat antibiotice recent.
In timpul examenului clinic general, medicul va verifica:
- temperatura
- tensiunea arteriala si pulsul
- tegumentul pentru a vedea gradul palorii
- sensibilitatea abdominala
- rectul prin tuseu rectal pentru depistarea sangelui in scaun.
Medicul care suspecteaza infectie cu E coli va solicita coprocultura (cultura din scaun) pentru a identifica tipul de E coli responsabil de imbolnavire. Deoarece bacteria poate disparea din organism in cateva zile, un esantion din scaun trebuie prelevat cat mai curand posibil de la instalarea simptomatologiei.
Cateodata pot fi folosite si alte teste pentru depistarea bacteriei, insa acestea nu se utilizeaza in mod curent.
Daca copilul sau varstnicul sunt diagnosticati cu infectie cu E. coli, ei trebuie urmariti pentru a prevenii aparitia complicatiilor hematologice grave sau afectiunilor renale. Monitorizarea pacientilor necesita teste de sange si urina pentru a determina elementele esentiale din sange si alte lichide din organism.
TratamentSus Tratamentul infectiei cu E coli O157:H7 implica in principal tratamentul complicatiilor, in special deshidratarea cauzata de diaree.
Daca apar simptome datorate alterarilor hematologice severe si disfunctiilor renale, precum anemia sau insuficienta renala, tratamentul trebuie sa includa:
- reechilibrarea atenta a tulburarilor hidroelectrolitice
- dializa, pentru a filtra reziduurile din sange; unele persoane cu insuficienta renala datorata infectiei cu E. coli necesita dializa
- transfuzia de sange, care trateaza anemia prin introducerea unor hematii fapt ce imbunatateste oxigenarea.
Tratament medicamentos
Majoritatea adultilor fara alte probleme medicale care fac infectie cu E. coli se vindeca in 5-10 zile fara tratament medicamentos. Antibioticele nu sunt de obicei recomandate. Medicul trebuie anuntat daca o persoana considera ca are infectie cu E. coli si face tratament cu antibiotice.
Medicamentele antidiareice eliberate cu sau fara reteta nu se utilizeaza pentru tratarea infectiei cu E coli. Multe antidiareice incetinesc tranzitul intestinal ceea ce determina stationarea mancarii si rezidiurilor alimentare in intestin. Aceasta permite ca din intestin sa se absoarba mai multe toxine produse de E coli datorita incetinirii tranzitului intestinal, crescand astfel riscul complicatiilor precum tulburarile hematologice severe sau alterarea functiei renale.
Trebuie evitate urmatoarele medicamente antidiareice eliberate fara prescriptie medicala daca o persoana banuieste ca are infectie cu E. coli:
- produse care contin loperamid hydroclorid; acestea includ Imodium, Imodium A-D, Maalox Antidiareic, Kaopectate II. Nota: Maalox si Kaopectate II sunt comercializate sub diferite denumiri. Doar cele care au in componenta loperamid trebuie evitate.
- produse care contin salicilati: aceste includ Pepto-Bismol si produse similare antidiareice pa baza de bismut, aspirina si ibuprofen (Advil); salicilatii pot creste sangerarea la nivelul intestinului.
De retinut!
Medicamentele antidiareice eliberate pe baza de reteta pot fi daunatoare persoanelor care au infectie cu E coli. Medicul poate sa prescrie unul dintre aceste medicamente daca nu stie ca diareea este datorata infectiei cu E coli. Bolnavul trebuie sa discute cu medicul despre simptomele sale. Schimbul de informatii este important pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Trebuie evitate urmatoarele medicamente antidiareice eliberate pe baza de reteta atunci cand se suspecteaza o infectie cu E. coli:
- difenoxin hydroclorid cu sulfat de atropana (Motofen)
- difenoxylat hydroclorid cu sulfat de atropana (Lomotil)
- loperamid hydroclorid (Imodium).
Tratament ambulator (la domiciliu)
Tratamentul la domiciliu al infectiei cu E. coli O157:H7 consta in mentinerea confortului individual si prevenirea raspandirii bacteriei. Pentru a impiedica infectarea trebuie luate masuri de preventie. Atunci cand o persoana crede ca ea sau un apropiat al ei are infectie cu E coli trebuie sa anunte de urgenta medicul. Simptomele diareei nu trebuie tratate cu medicamente eliberate sau nu pe baza de reteta.
Nu trebuie folosite medicamente eliberate sau nu pe baza de reteta daca o persoana are diaree sau diaree sanguinolenta cauzata probabil de infectia cu E. coli. Aceste medicamente includ Imodium, Maalox antidiareic sau Kaopectat II. Nu trebuie luate alte medicamente de catre o persoana care s-a insanatosit de curand.
Pentru a preveni deshidratarea si a inlocui lichidele pierdute de organism se recomanda sa se bea putina apa des sau alte bauturi rehidratante. Pentru ca deshidtratarea este mai periculoasa la copil, medicul trebuie anuntat daca parintii cred ca acesta este deshidratat. Stomacul nu poate face fata unei cantitati prea mari de lichide administrate dintr-o data. Cand apar semne moderate de deshidratare precum urmatoarele, trebuie anuntat medicul:
- uscaciunea gurii
- ochi care nu pot lacrima
- urina putina si concentrata (maronie)
- ameteli.
In special la copii si la adultii peste 65 ani trebuie sa se acorde atentie marita la problemele bolilor de sange si renale precum febra, slabiciunea, paloarea tegumentelor, emisiune redusa de urina. Daca unul din aceste simptome apar trebuie anuntat imediat doctorul.
ProfilaxieSus Prevenirea raspandirii infectiei prin contaminarea apei si alimentelor
Infectia digestivacu E coli prin contaminare de la apa si alimente poate fi prevenita prin respectarea unor masuri de igiena si de manipulare a alimentelor.
Fierberea carnii se face pana la cel putin 71 grade C. Carnea trebuie fiarta pana pierde toata culoarea roza, dar nu trebuie sa ne bazam numai pe culoare pentru a sti daca este gatita. Verificati temperatura cu un termometru de carne. Despicati la restaurant si acasa hamburgerii pentru a va asigura ca au fost gatiti complet. Sosul trebuie sa fie clar sau galbui, fara urme roze. Nu mancati niciodata carnea cruda sau insuficient fiarta.
Cand preparam mancarea:
- spalarea mainilor chiar cu apa fiarta si sapun in special dupa ce s-a manipulat carne cruda
- totdeauna se spala ustensilele de bucatarie, marginile taietoare, vasele, masa de preparare, vasele de gatit capacele, cu apa fiarta si detergent, imediat ce ele au venit in contact cu carnea cruda; nu se pune carnea fiarta inapoi pe farfuria pe care a fost carnea cruda pana ce nu se spala cu apa fiarta, detergent si se usuca
- se foloseste masa de taiat carnea cruda separat de masa pentru alte alimente
- se pastreaza separat carnea cruda de animale, pasari, fructe de mare, fata de vegetale, fructe, paine si alte alimente care au fost preparate pentru mancat
- se foloseste numai lapte, produse din lapte, sucuri ambalate, pasteurizate; la aceste produse se verifica eticheta "pasteurizat"; produsele facute din concentrate sunt asimilate celor pasteurizate
- se recomanda numai apa de baut care a fost tratata (clorinata)
- calatorind in tarile in curs de dezvoltare nu se recomanda consumul de inghetata sau apa fara analiza (eticheta); toata apa de consum trebuie sa fie fiarta sau imbuteliata
- se recomanda consumul de hrana cat mai fierbinte, evitarea fructelor si vegetalelor crude, pe care fiecare persoana trebuie sa si le decojeasca singura.
Prevenirea raspandirii infectiei de la o persoana la alta
Masuri pentru prevenirea raspandiri infectiei cu E. coli de la o persoana la alta:
- spalarea cat mai des a mainilor si totdeauna dupa scaun sau schimbarea scutecelor
- daca acasa sunt mai multe bai, persoana cu infectie sa foloseasca numai una din bai care sa fie destinata numai ei
- manipularea si indepartarea cu atentie a scutecelor murdare; daca infectia este la un copil mic se folosesc scutece de unica folosinta in locul celor clasice pana la vindecarea copilului
- adultii sa fie siguri ca dupa folosirea baii, copilul se spala amanuntit pe maini; copiii infectati cu E. coli trebuie sa evite contactul cu alti copiii in special in timpul inotului
- spalarea mainilor si pielii cu solutie dezinfectanta
- persoanele care au fost diagnosticate ca au infectie cu E. coli nu trebuie sa manipuleze mancarea ori sa munceasca in centre de zi sau alte institutii pana cand examenul bacteriologic al scaunului nu este negativ; la o persoana care a luat antibiotic examenul bacteriologic al scaunului trebuie luat la cel putin 48 de ore de la ultima doza de antibiotic
- apa din bazinul de inot tebuie clorinata.
Cateva din cauzele provocatoare de diaree ar putea fi:
- infectia bacteriana a tractului digestiv, datorita contaminarii alimentelor sau a apei potabile cu tulpini cum ar fi: Campylobacter, Salmonella, Shigella si Escherichia coli
- infectia virala; multe virusuri sunt cauzatoare de diaree: cytomegalovirus, herpes simplex virus si virusul hepatitei. Virusul cel mai frecvent implicat in producerea diareii este rotavirusul
- intoleranta alimentara. Un exemplu frecvent de intoleranta alimentara este cea la lactoza, un element glucidic din lapte
- cauzele parazitare. Parazitii sunt microorganisme ce pot contamina apa si alimentele, infectand astfel tractul digestiv. Cel mai frecvent sunt implicati paraziti ca: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica si Cryptosporidium
- reactii adverse aparute la diferite medicamente, cum ar fi antibioticele, antihipertensivele, medicamentele antiacide ce contin magneziu
- afectiuni intestinale inflamatorii, ca de exemplu colonul iritabil si alte afectiuni ce afecteaza functionalitatea normala a intestinului, etc
- cauze posibile de diaree pot fi si interventiile chirurgicale la nivelul stomacului, colecistectomia, chirurgia colonului, interventii ce pot induce tulburari in digestia alimentara
- in multe alte cazuri nu pot fi gasite cauzele provocatoare de diaree iar cautarile prea elaborate de multe ori nu isi au rostul atata timp cat afectiunea este autolimitanta.
Este cunoscuta diareea la persoanele care schimba mediul, cei ce calatoresc in special la tara si schimba astfel apa si tipul de alimentatie fiind posibila contaminarea acestora cu bacterii, virusuri sau paraziti. De asemenea calatoriile in tari subdezvoltate poate provoca aceleasi neplaceri.
SimptomeSus Diareea poate fi insoita de colici abdominale uneori chiar intense, distensie abdominala, greturi si chiar varsaturi, febra si chiar scaune cu sange in functie si de agentul cauzator.
Diareea acuta este in general cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar, fiind de cauza infectioasa. Cea cronica este cel mai frecvent determinata de o afectiune a intestinului - afectiune inflamatorie, colonul iritabil.
Consult de specialitateSus Desi diareea nu este un semn extrem grav totusi aceasta poate deveni foarte periculoasa in urmatoarele situatii:
- cand este prezenta 3 zile consecutive
- cand asociaza dureri intense abdominale si rectale, numite colici respectiv tenesme
- cand febra atinge valori de peste 38C
- cand in scaun sunt elemente patologice precum: sange, puroi, mucus,etc
- cand apar semnele de deshidratare, semne prezentate mai sus.
In toate aceste cazuri nu trebuie ezitat consultul unui medic de specialitate. Diareea poate deveni extrem de periculoasa in aceste cazuri avand in vedere dezechilibrul hidro-electrolitic si acido-bazic sever al unui copil cu o greutate de doar cateva kilograme.
DiagnosticSus - istoricul bolii si examinarea fizica completa. Doctorul va trebui sa aiba informatii complete despre alimentatia copilului si mai ales asupra eventualelor modificari in alimentatia sa survenite in ultima perioada, despre conditiile de trai, medicatie administrata, etc. Examenul fizic complet va oferi de asemenea informatii pretioase cu privire la starea bolnavului
- coprocultura este o investigatie extrem de pretioasa prin care se va putea preciza cu exactitate agentul patologic (bacterie sau parazit) si prin intermediul antibiogramei chiar sensibilitatea acestuia la un anumit antibiotic
- analizele de laborator din sangele recoltat de la bolnav pot aduce informatii utile diagnosticului si pot fi utile diagnosticului diferential
Inainte de a ne orienta diagnosticul catre o cauza infectioasa trebuie exclus cu ajutorul anamnezei o cauza uzuala a diareii cum ar fi: intoleranta la lactoza (glucid din lapte), anumiti carbohidrati, glutenul din grau si produse din acesta (paste fainoase, produse de panificatie, etc.), alte alimente ce pot da intoleranta digestiva copilului si pot avea diareea ca raspuns. Descoperirea unei astfel de intolerante implica schimbarea dietei.
Pentru a descoperii anumite leziuni cauzatoare a diareii sau pentru a putea exclude astfel de leziuni patologice poate fi utilizata in scop diagnostic sigmoidoscopia si colonoscopia.
TratamentSus In multe cazuri singurul tratament recomandat si suficient este acoperirea pierderilor lichidiene ce au dus la deshidratare.
In alte cazuri preparatele antidiareice pot stopa diareea dar acestea nu sunt recomandate in cazurile in care etiologia acestora este infectioasa. Prin acest tip de medicatie vom stoca chiar eliminarea germenului respectiv din intestin intrand astfel intr-un cerc vicios.
In cazul in care este nevoie de prescriptia si administrarea unui antibiotic si aici ne referim la diareea de etiologie infectioasa (bacteriana sau parazitara) va trebui consultat obligatoriu un medic de specialitate. Trebuie evitata administrarea empirica de antibiotice datorita riscului de a crea rezistenta si de a selecta tulpini mai periculoase ce pot genera infectii mai greu de stapanit.
Diareea de etiologie virala nu trebuie tratata cu antibiotic, aceste substante neavand efect pe virusi. Tratamentul antibiotic in aceste situatii trebuie administrat doar preventiv pentru a evita o suprainfectare bacteriana a leziunilor. In general diareea de origine virala trebuie tratata simptomatic si evitata deshidratarea, afectiunea fiind in cele mai multe cazuri autolimitanta.
PrevenireSus Prevenirea deshidratarii
Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratarii sunt mult mai grave.
Desi apa este extrem de importanta in prevenirea deshidratarii aceasta nu este adecvata pentru administrare in aceasta situatie, ea necontinand electrolitii necesari. Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvata administrarea de supa, sucuri de fructe cu continut suficient de saruri.
Exista si solutii speciale pentru administrarea in cazul deshidratarii recomandate de catre medic, solutii cu continut optim de electroliti.
ProfilaxieSus Prevenirea deshidratarii
Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratarii sunt mult mai grave.
Desi apa este extrem de importanta in prevenirea deshidratarii aceasta nu este adecvata pentru administrare in aceasta situatie, ea necontinand electrolitii necesari. Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvata administrarea de supa, sucuri de fructe cu continut suficient de saruri.
Exista si solutii speciale pentru administrarea in cazul deshidratarii recomandate de catre medic, solutii cu continut optim de electroliti.
Tipuri de alimente permise
In cazul diareii datorate intolerantei digestive, parintele trebuie sa selecteze tipurile de alimente permise copilului, pentru a nu repeta episoadele diareice sau pentru
a le limita cat mai mult. In cazul intolerantei la lactoza din lapte va trebui evitat laptele integral sau administrarea unui preparat de lapte praf fara lactoza special conceput pentru aceste situatii. Va fi aleasa o alimentatie fara grasimi, cu continut crescut de fibre vegetale si vor fi evitate excesele de dulciuri. Abaterile de la aceste principii pot agrava diareea.
Urmatoarele alimente sunt permise in alimentatia copilului cu diaree: orezul, morcovii, cartofii fierti, bananele, carnea de pui fiarta, etc. Acestea pot avea chiar un usor efect terapeutic.
Prevenirea diareii de calatorie - Pentru a evita astfel de neplaceri intr-o calatorie, va trebui acordata o atentie speciala alimentelor si prepararii lor inainte de a fi consumate. Alimentele, in special legumele si fructele, vor trebui spalate cu grija inainte de a fi consumate.
In cursul unei calatorii trebuie tinut cont de anumite reguli pentru a evita diareea de etiologie infectioasa:
- nu va fi consumata apa din sursa nesigura (nici macar pentru spalatul dintilor) si nici gheata provenita din acelasi tip de sursa
- trebuie evitat laptele nepasteurizat
- fructele si legumele, inclusiv cele din salate, trebuiesc preparate si spalate cu atentie
- nu trebuie consumata carnea si pestele incomplet preparate sau crude
- nu este recomandabil consumul alimentelor cumparate de la vanzatori ambulanti
- este permis doar consumul de sucuri sau apa imbuteliate de firme autorizate
- in calatoriile dumneavoastra este recomandabil sa detineti medicamente antidiareice si eventual antibiotice specifice pentru astfel de situatii.
De retinut!Sus - diareea este o problema frecventa si se poate rezolva si de la sine in multe cazuri
- diareea devine periculoasa cand se complica cu diferite grade de deshidratare
- cauzele diareii sunt: virale, bacteriene, parazitare, intoleranta alimentara, afectiuni intestinale
- tratamentul suficient in multe situatii este cel de acoperire a pierderilor lichidiene. In functie de cauza vor fi utilizate medicamente antidiareice sau chiar antibiotice, avand rolul de a opri diareea si respectiv de a trata cauza.
MORALA: să nu-ţi pese de ceea ce zic alţii, sau de ceea ce ei pun la îndoială în tine Eşti mult mai mult, şi, deci, poţi mult mai multe, chiar daca unii se înşeală, crezînd altceva !
nevăzute, cu pumnul îndărăt, gaura blestemată a celeilalte mîneci... În
sfîrşit, răzbind prin tunelul de alpaca albastră, mîna şefului se repezi
spre mîna înmănuşată a doamnei Deleanu. Cu o înclinare eroică de om
gras, sărută mănuşa. Aducîndu-şi aminte de batistă, şi-o luă de pe cap,
pudic.
Dănuţ se simţi înfrigurat, ca într-o magazie cu jucării misterioase.
Nu-şi lua ochii de lal ooping-the- loop-ul lent al benzii de hîrtie ciuruită de
pe rotiţa telegrafului... Ştia că banda aceea e tainicul funicular cu care
urcă şi coboară cuvintele de prin văzduh... şi parcă nu-i venea să
creadă.
― Vine regulat, domnule Şteflea?
― Vai de mine, coniţă, imediat! gîfîi şeful.
― Hai, Dănuţ, afară.
Pe peron aşteptau un buchet de gîşte legate, o traistă vărgată şi,
blondă, dimineaţa de vară între doi castani. ― Ia să te văd, Dănuţ.... Vai! În ce hal eşti! Costumul elegant de marinar, îmbrăcat abia de dimineaţă,
încercase naufragiul şoselei. Sandalele fumegau la fiecare mişcare de
colbăite ce erau, iar şosetele atîrnau buzate, descoperind gleznele mai
albe decît pulpele.
în piept şi, înfiorat, îşi feri capul. Cu o pornire de balet, fetiţele se
mlădiară lin; băieţii se-ncordară, gata să se avînte.
STNTETI TARI FETELOR!!!
Along with these familiar sounds drifting on the crisp, fall air, you will see trick or treaters of all shapes, colors, and sizes.
Halloween is a fun time of year for children of all ages, but it can be even more enjoyable if it is a safe event as well. Parents or guardians should make sure their little ghosts and goblins are prepared when they go out trick or treating. Find out how you can prepare your children by reading and following the Halloween Safety Tips below:
Tip 1- Small children, of course, should be accompanied by an adult or an older child
nu stiu cum de baga asemenea porcarii la televizor
În tot timpul acesta fericitul nostru bondar nu ştia despre zbaterile savanţilor. Chiar era ignorant. Părerile savanţilor despre cît de mult se conforma el ideilor lor niciodată nu l-au împiedicat să zboare.
MORALA: să nu-ţi pese de ceea ce zic alţii, sau de ceea ce ei pun la îndoială în tine Eşti mult mai mult, şi, deci, poţi mult mai multe, chiar daca unii se înşeală, crezînd altceva !
P.S.1 Pentru cei ce înţeleg (Eu – nu prea ) ” Bondarii respecta absolut toate legile fizice . Problema este ca fara sa aiba notiuni de aerodinamica ( capitolul curgeri viscoase in regim turbulent ), reusesc sa integreze ecuatiile Navier-Stocks in timp real, cea ce nici un sistem mecanic nu a reusit pina acum sa o faca .”
P.S.2 www.news.cornell.ed u/releases/March00/APS_Wan g.hrs.html – descoperiri despre conformarea aerodinamicii zborului bondarului
Learn Languages Online
Online language courses with real
teachers. Start learning now!
www.Myngle.com
Play Super Mario
Download Super Mario for Free.
Play Now!
GameNeto.com
Movienight tonight?
Based on your taste, we pick
the most suitable movie. For free.
www.cinekin.com
Ionel Teodoreanu La Medeleni Vol.1 - Hotarul nestatornic Partea întîi IPOTEMKIN ŞI KAMI-MURA Doi ţărani salutară cu o arhaică solemnitate pe viitorul stăpîn al
moşiei. Mişcarea vastelor pălării învălui pe Dănuţ cu epicul vînt al
gloriei. Se opri în mijlocul şoselei ca un gladiator aclamat în arenă cu
călcîiul pe trupul biruitului, avînd drept scut zmeul, drept lance sfoara
al cărei fuior îl strîngea în pumnul răpezit îndărăt.
― D-apoi nu te doboară, boierule, namila asta? întrebă unul din ţărani. ― Pe mine?! Dănuţ tocmai isprăvise clasele primare. Era licean în vacanţă. ― Mai bine hai de i-om da boierului o mînă de-ajutor să-l suie, se amestecă în vorbă celălalt ţăran, apropiindu-se de zmeu. ― Da mare-i! se minună el. Cît o fereastră boierească! Dănuţ se simţi mîndru că zmeul e al lui şi umilit că e mai mare decît el. Instinctiv ― cum ocoleşte o femeie măruntă vecinătatea celor înalte
― se îndepărtă grav, măsurînd şoseaua cu pasul. Zmeul rămase
arestat între cei doi ţărani.
― Opreşte, boierule, că nu bate vîntul dintr-acolo; întoarce-te- napoi, porunci sfătos unul dintre ei. Dănuţ se codi o clipă, cercetă zările, se încruntă cu demnitate, ca
frămîntat de socoteli adînci, de răspunderi... şi se supuse. În goana
mare trecu pe lîngă zmeul atent, şi fugi, şi fugi depănînd sfoara între
degete. În urma lui mosorul se zbătea ca un guzgan epileptic.
― Daţi-i drumul! răcni el de departe, smucind sfoara din răsputeri. Zmeul căzu în cap, Dănuţ pe spate. Între timp, unul cîte unul, apoi pîlcuri-pîlcuri, copilaşii satului îngrădiră, desculţi şi naivi, evenimentul de pe şosea. ― Lasă, boierule, că ţi-l muştruluiesc eu, îl linişti unul din ţărani, ştergîndu-i straiele de colb cu bătăi delicate, ca pe un patrafir. ― Vezi! Vezi! Dacă nu i-aţi întins coada, suspină întretăiat Dănuţ, abia stăpînindu-şi lacrimile. ― Ia să vezi, boierule, numai să-l iei cu binişoru, ş-ăl vezi că porneşte! Aşa-i şi calu nărăvaş!... Ia te uită mata!... Ş-ăl tragi... ş-ăl încerci, ş-ăl mai laşi slobod... şi iar tragi hăţu... Ian auzi! Melodică mînie de violoncele, zbîrnîitoarea vîjîia în salturile, tresăltările şi înconvoierile-ncordate ale zmeului însufleţit de viaţa vînturilor străvezii. Cozile se alintau feminin în larg, dezmierdînd puterea vînturilor. ― Hooo-pa!... Dănuţ întinse braţele pe jumătate, într-ajutor celui de sus, c-un gol
în piept şi, înfiorat, îşi feri capul. Cu o pornire de balet, fetiţele se
mlădiară lin; băieţii se-ncordară, gata să se avînte.
Ca un delfin pe valul mării zmeul se dăduse peste cap... şi mîrîind se înţepenise iar la loc, piept în piept cu-ntreg văzduhul... În urmă ondulară cozile, păstrîndu-şi graţia de stele căzătoare. ― Hăi-hăi! chiuiră copiii.
Dănuţ clipi, zîmbind.
Sfoara curgea repede spre cer. Zmeul se înălţă deasupra satului,
mai sus decît dealurile, decît soarele, decît rîndunelele. Copiii îl căutau cu mîna streaşină la ochi, cu degetul celeilalte întins.
― Uite-l, măi! izbucni un băieţel.
― Taci, măi! se răsti la el altul.
― Ci, măi? Ci?
― Sss! se-ncruntară ceilalţi.
În tăcerea din nou limpezită, cerul torcea înnăbuşit. Dănuţ pipăi sfoara ca pe tăişul unei săbii, cu vîrful vîrfului degetelor. ― Apucă zdravăn, boierule, că ţin şi eu... Dănuţ se înghesui în ţăran, apucă sfoara şi, pătruns de adîncimea bulboanei de sus, îşi trase o mînă de pe sfoară. Dibuind cu ea îndărăt, apucă braţul omului. Mîna de pe braţ strîngea din răsputeri; cea de pe sfoară, uşurel.
― Ţine bine, boierule, nu-ţi fie frică!... Pune amîndouă mînile, voiniceşte! Cu o pornire duşmănoasă, Dănuţ se opinti şi trase, încreţindu-şi
faţa. Cerul nu se desfundă... În mînile lui, atletică, sfoara vibra,
umplîndu-i muşchii de bărbăţie... Ochii îi străluciră îmbătaţi.
― De-acum poţi pleca. ― Rămîi sănătos, boierule! glumi cu seriozitate ţăranul, prefăcîndu- se că pleacă. Sfoara-i izbucni din mînă. ― Stai! Stai! Nu mă lăsa! Scapă-mă! ţipă Dănuţ, îmbrîncit, tîrît, răscolit de panica unui înec în văzduh.
― Iaca aici-s!
Din urmă răsună un trap jucăuş...
― Vă pofteşte coniţa de grabă la curte.
― De ce? se răsti Dănuţ către omul de pe bihuncă.
― Mergem la gară, boierule, că-i vremea! răspunse omul, abia
stăpînind calul. ― Feriţi, măăi! chiuiră copiii, zbughind din calea calului speriat. Colbul se luă la trîntă cu şoseaua... Hora copiilor încercui îndeaproape pe Dănuţ. ― Ce ne facem? întrebă el mîhnit, cu toată nădejdea în ţăran... Îl dăm jos? ― Mai lasă-l bădie!... Nu-l da jos, boierule! se rugară în cor copiii, cînd la ţăran, cînd la Dănuţ.
― Eu zic să-l ducem în ogradă şi să-l legăm.
― Sigur! Sigur! jubilă Dănuţ, mai-mai să sară de gîtul mîntuitorului.
În frunte cu Dănuţ, alaiul mărunţilor călăuzi pînă la poarta ogrăzii pasul înalt al zmeului... Ograda se umplu de zarvă: cînii hămăiau, slugile răsăreau din toate părţile. ― Hai, Dănuţ, hai că vine trenul, îl îndemnă din trăsură, gata de plecare, doamna Deleanu, cu mînile pe urechi. ― Stai, mamă, nu vezi că am treabă! răspunse Dănuţ, trăgînd de sfoara zmeului priponit, ca spre încercare.
― Gata, boierule! De-acuma nu mai scapă, că doar îl ţine un stejar!
― Ai isprăvit, Dănuţ?
― Bine, da` cine-l păzeşte? se îngrijoră el.
― Noi! Noi! protestă poarta înflorită cu copii.
― Ba eu! hotărî apăsat un băieţaş mai răsărit, îngroşîndu-şi glasul.
Înfruntînd dulăii, intră în ogradă şi se înfipse lîngă stejarul încolăcit de sfoara zmeului.
― Cum îţi zice ţie? îl cercetă bănuitor Dănuţ.
― A Marandei, să trăiţi, răsună marţial răspunsul.
― Şi mai cum, băietele? întrebă cu blîndeţă doamna Deleanu,
scoborînd pe scara trăsurii.
― Gheorghiţă, sărut mîna!
― Şi nu ţi-i teamă c-or să te mănînce cînii?
― Ehei!...
― Măi Gheorghiţă, să nu te mişti de-aici! porunci Dănuţ.
― Ecoutes, mon petit, il faut lui parler gentiment, pas de cette maniere; tiens, donnes-lui des bonbons. (1) ― Na... poftim, retuşă Dănuţ subt privirea doamnei Deleanu. Şi, brusc, îi întinse cutiuţa cu bomboane violete, oferindu-i
orăşeneşte. Gheorghiţă şovăi, dar îndemnul cucoanei îl hotărî. Înşfăcă
repede cutiuţa. Dănuţ rămase cu capacul, indignat şi nedumerit.
Doamna Deleanu începu să rîdă.
― Lasă, Dănuţ, dă-i şi capacul... Poftim şi dumitale pentr-un rachiu, şi-ţi mulţumesc. ― Să trăiască boierul şi să crească mare! se ploconi ţăranul. Trăsura porni. Urcîndu-se în genunchi pe pernă, cu bărbia sprijinită de poclit,
Dănuţ privi îndelung, cu melancolică invidie, pe din ce în ce micşoratul
Gheorghiţă. La fel priveau copiii, căţăraţi de-a lungul porţii, pe străjerul
stejarului cu zmeul.
Rămas stăpîn, Gheorghiţă a Marandei dezmierdă sfoara întinsă şi
sonoră ca o strună... şi nesocotind bunătăţile din pumnul închis, se
aşeză la pămînt sprijinindu-se de trunchi, îşi încrucişă braţele pe piept
şi începu să privească cerul ca un flăcău îndrăgostit.
― ...Te rog, nu te deranja, domnule Şteflea. ― Vai de mine! Scuzaţi, vă rog! Ştiţi, căldurile... 1 Ascultă, micuţul meu, trebuie să-i vorbeşti frumos, nu aşa; ţine, dă-i bomboane (fr.). Odăiţa scundă bîzîia ca un 10 mai al muştelor. Şeful gării, cu surtucul pe jumătate îmbrăcat, boxa în zadar, pe
nevăzute, cu pumnul îndărăt, gaura blestemată a celeilalte mîneci... În
sfîrşit, răzbind prin tunelul de alpaca albastră, mîna şefului se repezi
spre mîna înmănuşată a doamnei Deleanu. Cu o înclinare eroică de om
gras, sărută mănuşa. Aducîndu-şi aminte de batistă, şi-o luă de pe cap,
pudic.
Dănuţ se simţi înfrigurat, ca într-o magazie cu jucării misterioase.
Nu-şi lua ochii de lal ooping-the- loop-ul lent al benzii de hîrtie ciuruită de
pe rotiţa telegrafului... Ştia că banda aceea e tainicul funicular cu care
urcă şi coboară cuvintele de prin văzduh... şi parcă nu-i venea să
creadă.
― Vine regulat, domnule Şteflea?
― Vai de mine, coniţă, imediat! gîfîi şeful.
― Hai, Dănuţ, afară.
Pe peron aşteptau un buchet de gîşte legate, o traistă vărgată şi,
blondă, dimineaţa de vară între doi castani. ― Ia să te văd, Dănuţ.... Vai! În ce hal eşti! Costumul elegant de marinar, îmbrăcat abia de dimineaţă,
încercase naufragiul şoselei. Sandalele fumegau la fiecare mişcare de
colbăite ce erau, iar şosetele atîrnau buzate, descoperind gleznele mai
albe decît pulpele.
Doamna Deleanu se aşeză pe bancă, avîndu-l pe Dănuţ în faţă, ca o
problemă de arhitectură. Îşi ridică voaleta, îşi scoase mănuşile. Dănuţ
se simţi reconstruit.
Cochetă impertinenţă ― poruncită de năsucul cîrn copilăreşte ―
bereta albă se înclină spre ceafă, cam pe-o ureche, decoltînd fruntea în
întregime; panglicile fluturară marin; funda albastră reînflori cu ancora
pe faţă, la îmbinarea aripelor gulerului...
― Numai o mireasă-i lipseşte! se minună duios şeful gării, răsărind cu o condicuţă subţioară şi cu chipiul roş deasupra pletelor batistei. ― Vine? ― Vine. ― Dănuţ! Dănuţ! Cu resemnare satisfăcută, ca salvat de la sinucidere, Dănuţ se lăsă tras îndărăt. Zărise la orizontul vertiginos al şinelor un punct negru,
― Gheorghiţă, sărut mîna!
― Şi nu ţi-i teamă c-or să te mănînce cînii?
― Ehei!...
― Măi Gheorghiţă, să nu te mişti de-aici! porunci Dănuţ.
― Ecoutes, mon petit, il faut lui parler gentiment, pas de cette maniere; tiens, donnes-lui des bonbons. (1) ― Na... poftim, retuşă Dănuţ subt privirea doamnei Deleanu. Şi, brusc, îi întinse cutiuţa cu bomboane violete, oferindu-i
orăşeneşte. Gheorghiţă şovăi, dar îndemnul cucoanei îl hotărî. Înşfăcă
repede cutiuţa. Dănuţ rămase cu capacul, indignat şi nedumerit.
Doamna Deleanu începu să rîdă.
― Lasă, Dănuţ, dă-i şi capacul... Poftim şi dumitale pentr-un rachiu, şi-ţi mulţumesc. ― Să trăiască boierul şi să crească mare! se ploconi ţăranul. Trăsura porni. Urcîndu-se în genunchi pe pernă, cu bărbia sprijinită de poclit,
Dănuţ privi îndelung, cu melancolică invidie, pe din ce în ce micşoratul
Gheorghiţă. La fel priveau copiii, căţăraţi de-a lungul porţii, pe străjerul
stejarului cu zmeul.
― Eu zic să-l ducem în ogradă şi să-l legăm.
― Sigur! Sigur! jubilă Dănuţ, mai-mai să sară de gîtul mîntuitorului.
În frunte cu Dănuţ, alaiul mărunţilor călăuzi pînă la poarta ogrăzii pasul înalt al zmeului... Ograda se umplu de zarvă: cînii hămăiau, slugile răsăreau din toate părţile. ― Hai, Dănuţ, hai că vine trenul, îl îndemnă din trăsură, gata de plecare, doamna Deleanu, cu mînile pe urechi. ― Stai, mamă, nu vezi că am treabă! răspunse Dănuţ, trăgînd de sfoara zmeului priponit, ca spre încercare.
― Gata, boierule! De-acuma nu mai scapă, că doar îl ţine un stejar!
― Ai isprăvit, Dănuţ?
― Bine, da` cine-l păzeşte? se îngrijoră el.
― Noi! Noi! protestă poarta înflorită cu copii.
― Ba eu! hotărî apăsat un băieţaş mai răsărit, îngroşîndu-şi glasul.
Înfruntînd dulăii, intră în ogradă şi se înfipse lîngă stejarul încolăcit de sfoara zmeului.
― Cum îţi zice ţie? îl cercetă bănuitor Dănuţ.
― A Marandei, să trăiţi, răsună marţial răspunsul.
― Şi mai cum, băietele? întrebă cu blîndeţă doamna Deleanu,
moşiei. Mişcarea vastelor pălării învălui pe Dănuţ cu epicul vînt al
gloriei. Se opri în mijlocul şoselei ca un gladiator aclamat în arenă cu
călcîiul pe trupul biruitului, avînd drept scut zmeul, drept lance sfoara
al cărei fuior îl strîngea în pumnul răpezit îndărăt.
― D-apoi nu te doboară, boierule, namila asta? întrebă unul din ţărani. ― Pe mine?! Dănuţ tocmai isprăvise clasele primare. Era licean în vacanţă. ― Mai bine hai de i-om da boierului o mînă de-ajutor să-l suie, se amestecă în vorbă celălalt ţăran, apropiindu-se de zmeu. ― Da mare-i! se minună el. Cît o fereastră boierească! Dănuţ se simţi mîndru că zmeul e al lui şi umilit că e mai mare decît el. Instinctiv ― cum ocoleşte o femeie măruntă vecinătatea celor înalte
― se îndepărtă grav, măsurînd şoseaua cu pasul. Zmeul rămase
arestat între cei doi ţărani.
― Opreşte, boierule, că nu bate vîntul dintr-acolo; întoarce-te- napoi, porunci sfătos unul dintre ei. Dănuţ se codi o clipă, cercetă zările, se încruntă cu demnitate, ca
frămîntat de socoteli adînci, de răspunderi... şi se supuse. În goana
mare trecu pe lîngă zmeul atent, şi fugi, şi fugi depănînd sfoara între
degete. În urma lui mosorul se zbătea ca un guzgan epileptic.
― Daţi-i drumul! răcni el de departe, smucind sfoara din răsputeri. Zmeul căzu în cap, Dănuţ pe spate. Între timp, unul cîte unul, apoi pîlcuri-pîlcuri, copilaşii satului îngrădiră, desculţi şi naivi, evenimentul de pe şosea. ― Lasă, boierule, că ţi-l muştruluiesc eu, îl linişti unul din ţărani, ştergîndu-i straiele de colb cu bătăi delicate, ca pe un patrafir. ― Vezi! Vezi! Dacă nu i-aţi întins coada, suspină întretăiat Dănuţ, abia stăpînindu-şi lacrimile. ― Ia să vezi, boierule, numai să-l iei cu binişoru, ş-ăl vezi că porneşte! Aşa-i şi calu nărăvaş!... Ia te uită mata!... Ş-ăl tragi... ş-ăl încerci, ş-ăl mai laşi slobod... şi iar tragi hăţu... Ian auzi! Melodică mînie de violoncele, zbîrnîitoarea vîjîia în salturile, tresăltările şi înconvoierile-ncordate ale zmeului însufleţit de viaţa vînturilor străvezii. Cozile se alintau feminin în larg, dezmierdînd puterea vînturilor. ― Hooo-pa!... Dănuţ întinse braţele pe jumătate, într-ajutor celui de sus, c-un gol
în piept şi, înfiorat, îşi feri capul. Cu o pornire de balet, fetiţele se
mlădiară lin; băieţii se-ncordară, gata să se avînte.
Ca un delfin pe valul mării zmeul se dăduse peste cap... şi mîrîind se înţepenise iar la loc, piept în piept cu-ntreg văzduhul... În urmă ondulară cozile, păstrîndu-şi graţia de stele căzătoare. ― Hăi-hăi! chiuiră copiii.
Dănuţ clipi, zîmbind.
Sfoara curgea repede spre cer. Zmeul se înălţă deasupra satului,
mai sus decît dealurile, decît soarele, decît rîndunelele. Copiii îl căutau cu mîna streaşină la ochi, cu degetul celeilalte întins.
― Uite-l, măi! izbucni un băieţel.
― Taci, măi! se răsti la el altul.
― Ci, măi? Ci?
― Sss! se-ncruntară ceilalţi.
În tăcerea din nou limpezită, cerul torcea înnăbuşit. Dănuţ pipăi sfoara ca pe tăişul unei săbii, cu vîrful vîrfului degetelor. ― Apucă zdravăn, boierule, că ţin şi eu... Dănuţ se înghesui în ţăran, apucă sfoara şi, pătruns de adîncimea bulboanei de sus, îşi trase o mînă de pe sfoară. Dibuind cu ea îndărăt, apucă braţul omului. Mîna de pe braţ strîngea din răsputeri; cea de pe sfoară, uşurel.
― Ţine bine, boierule, nu-ţi fie frică!... Pune amîndouă mînile, voiniceşte! Cu o pornire duşmănoasă, Dănuţ se opinti şi trase, încreţindu-şi
faţa. Cerul nu se desfundă... În mînile lui, atletică, sfoara vibra,
umplîndu-i muşchii de bărbăţie... Ochii îi străluciră îmbătaţi.
― De-acum poţi pleca. ― Rămîi sănătos, boierule! glumi cu seriozitate ţăranul, prefăcîndu- se că pleacă. Sfoara-i izbucni din mînă. ― Stai! Stai! Nu mă lăsa! Scapă-mă! ţipă Dănuţ, îmbrîncit, tîrît, răscolit de panica unui înec în văzduh.
― Iaca aici-s!
Din urmă răsună un trap jucăuş...
― Vă pofteşte coniţa de grabă la curte.
― De ce? se răsti Dănuţ către omul de pe bihuncă.
― Mergem la gară, boierule, că-i vremea! răspunse omul, abia
stăpînind calul.
cu "La Medeleni"
Varsta tinde sa fie aceeasi de-a lungul generatiilor, insa exista numerosi factori care influenteaza aceasta varsta (inclusiv parametrii geografici). O treime din fete au primul ciclu pana la 12 ani, peste 50% il au pana la 13
"As vrea sa iubesc marea, dar marea nu iubeste. As vrea sa iubesc pamantul, dar pamantul e rece si plin de intuneric. As vrea sa iubesc oamenii, dar oamenii sunt rai. As vrea sa te iubesc pe tine, dar nu stiu daca ma iubesti. Si totusi am sa iubesc tot ce e mai bun din mare, pamant si oameni, iar din tine am sa iubesc totul, pentru ca ai fost si vei ramane marea mea iubire!"
"Daca as planta o floare de fiecare data cand ma gandesc la tine, as merge acum intr-o gradina plina cu flori fara sa-i mai gasesc capatul...."
"Telefonul meu functioneaza cu dragoste. De cand te-am cunoscut, nu s-a oprit niciodata."
"Ceea ce iti scriu acum nu sunt cuvinte, sunt bucati din suflet si minte, caci dragostea nu se scrie, se simte. Te iubesc!"
"Alina-mi inima infiorata de gheata singuratatii cu surasul tau cald, potoleste haosul din mintea mea cu vocea ta feerica, prinde-mi sufletul cand cade in prapastia suferintei si nu-i mai da drumul, pentru ca fara tine el n-ar mai putea zbura spre cerul iubirii."
"E asa ciudat ca avem atata vreme pentru ura, cand viata nu-i decat o picatura, intre acest moment si celalalt. Si nu-i neinteles de trist ca nu privim la cer mai des, ca nu culegem flori, ca nu zambim? Noi, care atat de repede murim..."
"Cand privesc luna de marmura, iti vad chipul, cand ascult murmurul unui paraias limpede, te aud pe tine, cand miros o zambila gingasa, iti simt parfumul, cand ating iarba matasoasa, iti mangai parul.. Chiar daca nu te pot avea, tu vei fi mereu al meu, caci natura mi te-a oferit."
Dar acum? Atmosfera e cu totul alta. Defapt ar fi trebuit sa fie. Visam ca va fi o iarna lunga. Foarte lunga Asa cum fusese anul trecut..
A fost o iarna grea, dar frumoasa. Parca inca mai simt mirosul de ger proaspat si scartaitul omatului sub picioare. Fulgii parca se jucau in zborul lor zglobiu. Copacii dantelati parca dansau si ei in zborul leganat al diminetii reci de iarna. Era un peisaj de vis. Cristale sclipitoare parca iti luau ochii in jocul lor vesel si zburdalnic. Eram si noi intr-o zi cu saniuta. Fusese o noapte lunga si a nins mult. As fi vrut sa ninga si azi tot asa. Se facuse un omat mare cat casa. Campul era acoperit cu margaritare sclitoare. Eu, Marcela si Marian ne-am gandit sa iesim sa ne imbujoram putin. Desi era putin ger, ne-am luat saniutele si am pornit pe derdelus. Acolo mai erau multi copii veseli, imbujorati si ei, dar foarte bucurosi. Era minunat. Am facut un om de zapada, am alergat, am patinat pe lacul in care vara trecuta inotam si pescuiam, dar nu ne-am sfiit nici acum; Marian a spart putin ghiata si a pescuit la copca. A prins ceva peste, asa ca ne-am potolit si foamea, si apoi ne-am continuat jocurile.
Ce zi superba a fost atunci. Si au mai fost multe. O luna a tinut asa, dupa care putin timp a mai durat si si-a facut aparitia discul rosu al soarelui. Pe o parte ne bucuram-scapsem de hainele grele si de bocancii incarcati de zapada pe care abia ii mai caram. Dar, pe o parte ne parea rau. Se termina vacanta de Craciun si nu mai aveam cum sa ne jucam. Ne intalneam tot mai rar si eram tot mai tristi. Abia asteptam din nou sa vina iarna.
Mi-as fi dorit ca si anul acesta sa fie tot asa. Dar nu a fost sa fie. Sa speram in continuare ca ne vom mai juca si in alti ani asa cum ne-am jucat atunci, si sa revedem acel peisaj din basme, care nu va disparea niciodata din mintea mea. Ador anotimpul iarna!
...
Copiii pleaca la scoala cu ghioydanele grele in spinare.La scoala ei vor discuia usile cu cheita fermecata pentru a descoperi noi taine nedescoperite si necunoscute de ei pina atunci.
Peste cer se asterne un sal mare de nori cenusii care plutesc deasupra caselor, iar din ei cad suvoaie de ploaie ciobaneasca ce ne creeaya o stare de melancolie.
Toamna este fermecatoare prin ninsoarea de frunye galbene-ruginii, verzi-aurii si rosietice care se astern pe pamintul reavan la fel unui covor colorat.Vintul tomnatic si racoros indeamna frunzele la dans, la care ele nu se gindesc mult si indata incep sa danseze.
Pe dealuri, pe cimpii, in padure si in livezi totul capata o nuanta ruginie.In padure nu se mai aud trilurile fermecatoare ale pasarilor, deoarece ele au plecat deja si de rind cu ele au luat si cintecele lor nemaipomenite.Dar totusi padurile nu au ramas pustii fiindca copacii sunt inconjurati de o multime de frunze multicolore.Pe linga toate acestea se mai aude si murmurul izvorului din mijlocul padurii.
Regina Toamna este zglobie si aurie asemeni unui chihlimbar, harnica si darnica ca furnica si albina caci ea ne umple hambarele in fiecare an cu toate bunatatile ei.
Unele animale se pregatesc pentru iarna ca sa hiberneze, iar altele isi decupeza hrana pentru intreg anotimp.
Peste dealuri, cimpii...peste tot rasuna galagia oamenilor care au venit acolo dis-de-dimineta sa stringa roadele toamnei.In vii totul a ramas pustiu dupa ce oamenii au strins poama, struguras cu struguras,
bobita cu bobita fiind aduse acasa si puse in poloboace.Afara in butoaie fierbea vinul spumos si cald. In livezi fructele striga una mai tare ca alta ca vor culese deoarece sunt foarte zemoase si dulci ca iti lasau gura punga si iti venea sa le maninci pe toate.Dar cel mai tare striga o para care ramasese singurica intr-un copacel ramas fara straie.
In curind vor incepe sa se faca araturile de toamna si se va porni semanatul cu naiul urias al Reginei Toamna recolta pentru anul care va urma sa vina.
Totul in jur e colorat si mi-as dori ca toamna sa nu mai plece de la noi, dar totusi de azi pe miine va veni iarna si Regina Toamna va fi nevoita sa plece pe o durata de un an lasind locul sau IERNII.Eu voi astepta cu nerabdare pina cind toamna va veni in anul urmator caci o ador foarte mult.
...
raspundemi daca vrei hai sa fim prietene sa nu ne certam.si te rog din toata inima mea nu te mai lua de mama ea nu are vina ca neam certat eu iam zis mamaei tale asa ca ma facut vaca nu de alt ceva hai sa ne impacam plizz!
si o sa fac la fel o sa ma rog de el sa se scape cu diaree ca sa-i bag mainile in fund!Va pup mult!
stiu ca pare anonim dar vreau sa va mai spun ca m0-am culcat cu un baiat bine culcat in alt sens ne-am suit pe veceul din baia scolii si m-am urcat pe el si el ma facea sus-jos , sus-jos pe perete si atunci ne-am pupat pe gura ca-n filme.Dupa 2 zile m-am dus acasa la el si am facut aceiasi treaba in pat,dar cred ca am facut sex anal sar putea sa fie oral dar mai mult am facut in at problema este ca are penisul de 15cm si mi-e frica sa nu-l rup cand fac sex in pat cu el!Vreau sa va mai spun ca acum cand ma duc sa urinez
Venim la masa ta ,
Legumele gaga crescute la femei goale lala lala la la,
CU CICLU INTRE ELE DA DA DA DA DA DA
oricum in realitate ele nu sunt surori dar oricum pt cele doua fete din film i love nicoleta
:) :) :) :).
imi place la nebuniealbumul!
Hai sa mai vad daca mai ai curajul sa ma injuri1 Nu vrei sa ne intalnim pe strada Lapusneanu sa vb.?Haide !Ca sa ne luam si nr. de telefon cand vezi o masina neagra cu nr. B.45.LAD AIA SUNT EU CU TATA SIC U MAMA MEA A STAI CA VIN SI CU VERISOARELE MELE!SI CU SORA.nUMAI CAND VEZI MASINA CU NR ASTA B.45.LAD SI TREBUIE SA FIE UN JAGUAR NEGRU
-Esti o vaca!Sa nu te mai prind pe aice sau sa vb asa cu lady si madalina!Ca te iau te cap si te zgudui de-ti sare cacatul din tine!
-vaco,eu sunt mama lui lady!sa te mai prind ca vorbeati asa despre fata mea sa vezi ceti fac!plimba ursu
sunt liavia si imi place filmul voatru
VA IUBESC!!!:X:X:X imi dati id vostru???
imi place foarte mult.....]
va pup pa
(*)
pa pa este noapte bai bai!
sunt fanul vostru numarul 1.
i loooooooooooooove you.
abia astept vrajigemenele 3
o sunt cel mai mare fan al vostru
paaaaa
mi-a placut mult partile1 si 2din vrajigemenele.
geamana preferata este chemi
si eu desenez frumos
timi si mie aidiul vostru ca vil dau si eu toma.iuliana2001
6 sdgfhyf dbgdjs djhd
cici puca tara cica pipi cica laaaaaaaaaa
ai vostru si va iub foarte nult pe toata lugea din serialul vraji gemenele sunt cele mai tari si as vrea sa fiu si eu ca voi pentru ca voi sunteti cele mai tari desene si fete di n lumea intreaga si deaceea eu va iub foarte nnmult mult mult mult ca sunteti cele mai tari :x:x:x:x:x:x:x:x:x:X si eu va iub foarte mult :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*cela mare fan al vostru catalina si iasmina
din vulpesti si noi ne jocam ca noi suntem voi
va iub pe toti inclusim pe alex si pe kim eu va pup
:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* :x:x:x:x:x:x:x:x:x:x ca mai mare fan al
vostru catalina
cf
akm imi plce perfectiune virtuala adica ( pixer perfect)
imi plac sio amunetele voastre sunteti tarii !!!!!!va iubesk